Povećan izvoz iz RS

Za deset meseci ove godine ostvaren je izvoz mleka i mlečnih prerađevina od 20,2 miliona KM, a uvoz od 10,1 miliona KM, čime je ostvaren pozitivan bilans od 10,7 miliona KM, podaci su Republičkog zavoda za statistiku Srpske.

Istovremeno, ostvarena je pokrivenost uvoza izvozom od 212,6 odsto.

U odnosu na isti period 2016. godine, izvoz je povećan za 2,8 miliona KM ili 16,1 odsto, dok je uvoz smanjen za 0,6 miliona KM ili 5,9 odsto.

Prema rečima sekretara Udruženja za poljoprivredu, vodoprivredu, ribarstvo, prehrambenu i duvansku industriju Privredne komore Republike Srpske Slavka Stevanovića, sa ostvarenim rezultatima u spoljnotrgovinskoj razmeni ovaj sektor se nalazi u vrhu privrednih grana u sektoru proizvodnje hrane, pića/voća i brašna.

„To je uočljivo iz podataka o spoljnotrgovinskoj razmeni u prvom polugodištu ove godine, prema kojima je izvoz mleka i mečnih prerađevina bio 10 miliona KM, voća 32,5 miliona KM, a brašna 23,1 milion KM.

Tu je i pokrivenosti uvoza izvozom, koja je kod mleka i mlečnih prerađevina bila 243,9 odsto, kod voća 163,3 odsto i kod brašna 303,9 odsto“, napominje Stevanović za Srnu.

Kada je reč o strukturi izvoza po proizvodima, mleko je zastupljeno 77,2 odsto, a mlečne prerađevine 22,8 odsto, dok u uvozu mleko učestvuje 21 odsto, a prerađevine 79 odsto.

„Treba reći da sirevi u kojima je oko 90 odsto sveži sir, u izvozu učestvuju dva odsto, a u uvozu 56,7 odsto, ili, posmatrano po realnim podacima – izvoz je 0,4 miliona KM, a uvoz 5,4 miliona KM“, precizira Stevanović.

Nepovoljna struktura u pogledu proizvoda proizilazi iz nepovoljne strukture proizvodnje, što se vidi iz podataka o proizvodnji u 2016. godini, kada je od 82,6 hiljada tona prikupljenog kravljeg mleka proizvedeno 2,6 hiljada tona sireva, od čega svežeg sira 2,4 hiljade tona, a mekih i tvrdih sireva 0,2 hiljade tona.

Posmatrano po državama, mleko i prerađevine su izvoženi u sve države u CEFT-a regionu, te u Hrvatsku.

Najviše se izvozilo u Crnu Goru /62,3 odsto/ i u Hrvatsku /30,1 odsto/, a uvozilo se iz Nemačke /56,5 odsto/, Srbije /36,2 odsto/, te manje količine iz Italije, Poljske, Češke i drugih zemalja.

„U odnosu na isti period 2016. godine, izvoz je povećan jedino u Hrvatsku, i to sa 2,5 miliona KM na 6,1 milion KM ili za 144 odsto, što je dovelo do povećanja učešća sa 14,4 odsto na 30,1 odsto“, navodi Stevanović.

Tome su, u velikoj meri, doprinele mogućnosti izvoza u zemlje EU početkom godine.

Kada je reč o uvozu, došlo je do značajne izmene u visini i strukturi učešća Nemačke i Srbije.

„Uvoz iz Nemačke povećan je sa 2,7 miliona KM na 5,4 miliona KM, a učešće u ukupnom uvozu sa 26,7 odsto na 56,5 odsto, dok je uvoz iz Srbije smanjen sa 6,2 miliona KM na 3,4 miliona KM, a učešće u ukupnom uvozu sa 65,3 odsto na 36,2 odsto“, navodi Stevanović.

Sekretar Udruženja za poljoprivredu Privredne komore Republike Srpske Slavko Stevanović kaže da, imajući u vidu posledice suše, odnosno smanjenje proizvodnje stočne hrane, treba očekivati da će do kraja godine doći do ublažavanja trenda rasta izvoza.

Ipak, zahvaljujući dobrim rezultatima u prvom polugodištu, izvoz mleka i mlečnih prerađevina u ovoj godini biće veći od izvoza nego u 2016.

Da bi se dobri rezultati u spoljnotrgovinskoj razmeni zadržali i poboljšali neophodno je i povećanje, pre svega, mlečnih prerađevina, naročito mekih i tvrdih sireva.

„Za to postoje preduslovi u raspoloživoj sirovinskoj osnovi, jer se godišnje prikupi svega 26 odsto od 215 miliona tona svežeg mleka, koje, uz potrošnju za produkciju i vlastitu upotrebu u domaćinstvima, u velikom delu završava izvan robnih tokova“, kaže Stevanović za Srnu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*