Požari u SAD: Stradalo najmanje 33 ljudi

VAŠINGTON –

Najmanje 33 osobe poginule su u požarima koji besne na području zapadne obale SAD, od Kalifornije na jugu do države Vašington na severu.

Požari bukte u Kaliforniji, Oregonu i Vašingtonu, a zbog pepela je znatno pogoršan i kvalitet vazduha, prenosi Glas Amerike.

pozar, sad, kalifornija

EPA (ETIENNE LAURENT)

Spasilačke ekipe, uz pomoć dresiranih pasa, obilaze ugrožena područja te tri američke države, koje su pretrpele najteže posledice požara.

Kako se navodi, oni su angažovani u potrazi za preživelima i pronalaženju tela mogućih žrtava.

Najmanje šest osoba stradalo je u Oregonu, pokazuju podaci lokalne internet stranice, pokrenute za informisanje građana usled nepogoda koje su uzrokovale vatrene stihije.

Guvernerka Kejt Braun rekla je da se desetine građana vode kao nestale širom tri okruga.

Trenutno je situacija povoljnija za angažman vatrogasnih ekipa, pošto je nakon četiri dana visokih temperatura i jakog vetra, tokom vikenda temperatura počela da opada i vetar da se smiruje.

Nešto vlažniji vremenski uslovi i vazduh koji struji ka unutrašnjosti Tihog okeana stvaraju uslove za bolji učinak službi angažovanih u gašenju požara.

Bela kuća je saopštila da će predsednik Donald Tramp sutra obići kalifornijske zvaničnike.

Prethodno je poručio da guverneri država zapadnog dela SAD snose deo odgovornosti zbog kriza koje izazivaju požari poslednjih godina usled, kako je ukazao, neadekvatnog održavanja šuma.

Džo Bajden, protivkandidat predsedniku Trampu na predstojećim novembarskim izborima, uzrok požara koji su pogodili zapadni deo SAD povezao je sa klimatskim promenama.

Inače, Sjedinjene Države su novembra 2019. godine počele povlačenje iz Sporazuma o klimatskim promenama, potpisanom u Parizu, čija je svrha sprečavanje pojave globalnog zagrevanja, kao i razvoj novih ekoloških tehnologija u proizvodnji i industriji.

 

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*