Pre 27 godina Crvena Zvezda postala evropski šampion

29. maj 1991. godine u istoriji Fudbalskog kluba Crvena zvezda upisan je zlatnim slovima. Naime na današnji dan tačno pre 27 godina Crvena Zvezda je postala evropski šampion. Iako je danas daleko od te pozicije, Zvezdaši se rado sećaju današnjeg dana.

Na današnji dan, pre tačno 27 godina, napravljen je najveći uspeh jugoslovenskog i srpskog fudbala kada je Crvena zvezda postala prvak Evrope pobedom nad Olimpikom iz Marselja posle penala 5:3 (0:0) u Bariju.

Ekipa tadašnjeg trenera Ljupka Petrovića, nakon što je prethodno eliminisala Grashoper (1:1, 4:1), Glazgov Rendžers (3:0, 1:1), Dinamo iz Drezdena (3:0, 2:1) i minhenski Bajern (2:1, 2:2), u finalu Kupa evropskih šampiona na stadionu Sveti Nikola ušla je među „besmrtne“ šampione.

Kapiten i golman Stevan Stojanović odbranio je prvi penal u seriji Amorosu, iz Zvezde su svi bili precizni (Prosinečki, Binić, Belodedić, Mihajlović i Pančev), pa je popularni Dika imao privilegiju da podigne „ušati“ pehar. Povodom istorijskog uspeha Crvena zvezda organizuje koktel na stadionu „Rajko Mitić“ sa namerom da obeleži godišnjicu osvajanja titule prvaka Evrope.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*