Pred Skupštinom građani uz poruku: „Ne nasedaj, sedi!”

(Фото Бета)

Na platou neki od učesnika protesta dele ostalim učesnicima kao i prolaznicima papire sa ispisanim zahtevima, među kojima su da se budžetska sredstva sa policije preusmere u zdravstvo, dostupnost informacija od javnog značaja, ukidanje komunalne policije…

Protest ispred Skupštine Srbije u trećem satu je uglavnom bio miran, uz povremena „iskakanja” u vidu zapaljene baklje, rasprave dela demonstranata koji sede i drugih, po obodu platoa, koji predlažu da se pozove policija da se biju, jedne jurnjave, odnosno udaljavanja grupe koja remeti „sedeći koncept” ka Pionirskom parku…

(Foto Beta)
Na protestu pred Skupštinom Srbije oko 22.30 sati priređen je manji vatromet, što su okupljeni burno pozdravili.Trenutno se čuje i muzika sa zvučnika, tako da se deo okupljenih koji je čuo zabavlja „kao da je na žurci”.Deo okupljenih igra kolo, prenosi Beta.

Prema onome što mogu zaključiti reporteri, grupa koju predvodi Srđan Nogo nije „raspoložena” za „sedeći”, miran protest.

Deo ljudi i dalje, oko 23 sata sedi, ali većina stoji.

Stariji građani su u međuvremenu uglavnom napustili plato ispred Skupštine, a preovlađuju mlađi ljudi.

Na protestu zabeležene različite scene, prenosi Tanjug.

Neki uzvikuju parole „Kosovo je Srbija”, pominjala se i Crna Gora,

Bilo je i koškanja između onih koji su za miran skup i onih koji su za više „akcije”.

U jednom trenutku, u Pionirskom parku su zapalili nekoliko baklji, ali za razliku od prethodne dve večeri, one nisu „letele”, prenosi Tanjug.

Za vreme protesta pojedini građani skupljaju otpatke

Dok još traje protest, jedan mlađi čovek ispred Skupštine Srbije hoda sa velikom crnom kesom i skuplja otpatke. On nije hteo da se predstavi, ali je reporteru agencije Beta rekao da je animator, kao i da je i juče učestvovao u protestu.

„Mi nismo divljaci kao što neki žele da nas predstave”, rekao je mladić od oko 30 godina i dodao da ga niko ne plaća i da to radi dobrovoljno.

On je rekao da su i drugi učesnici protesta sledili njegov primer i tražili mu kesu da ubace đubre, prenosi Beta.

U njegovoj blizini bilo je još nekoliko učesnika protesta koji su išli sa kesama i skupljali otpatke, uglavnom prazne flašice od vode i sokova.

(Foto Beta)

Ispred Skupštine Srbije građani i dalje, oko 20 sati, mirno protestuju sedeći, uz moto: „Ne nasedaj, sedi!”.

Tako oni koji su već posedali ispred Skupštine onima koji dolaze dovikuju „sedi, sedi” i „sedi, dole”, mada je dosta i onih koji stoje, razgovaraju, šetkaju…

Na platou ispred Skupštine i večeras je Srđan Nogo sa svojim pristalicama, a oni su se oglušili o pozive ostalih učesnika protesta da sednu.

Na platou ispred skupštine, među okupljenim građanima, je i potpredsednik S SP Marko Bastać, dok ostalih opozicionih političara za razliku od prethodne dve večeri – nema, prenosi Tanjug.

Kod ulaza u Skupštinu iz Kosovske ulice stacionirani su pripadnici Žandarmerije, pod punom opremom za razbijanje demonstracija, kao i konjička jedinica policije.

(Foto Tanjug)

Protest, parole, zahtevi, očekivanja…

Na platou ispred Skupštine Srbije neki od učesnika protesta dele ostalim učesnicima kao i prolaznicima papire sa ispisanim zahtevima, među kojima su da se budžetska sredstva sa policije preusmere u zdravstvo, dostupnost informacija od javnog značaja, ukidanje komunalne policije, ali i zaštitu radnih mesta i kontinuiranu socijalnu pomoć, prenosi Tanjug.

Neki od onih koji sede drže transparente na kojima je, na primer, ispisano „ne nasedajte, sedi”, „hapsi huligane i ne tuci svoj narod”, „hoću bolji život”…

(Foto Tanjug.)

Protest niko ne vodi, nisu, kao ni prethodne dve večeri najavljena obraćanja, nema scenarija, agende, niti nekih formalno formulisanih zahteva.

Prema dosadašnjim procenama, učesnici su različito ideološki profilisani, otuda i raznolikost pomenutih, pojedinačnih zahteva i očekivanja.

Ispred Skupštine Srbije sve više građana – uglavnom mladi

(Foto Beta)

Ispred zgrade Skupštine Srbije okuplja se sve više građana i, koliko se vidi, u prvim redovima svi su mladi i sede na pločniku.

Oni skandiraju „Sedi dole”, pozivajući i druge da to urade.

Takođe skandiraju „Nećemo batine”.

Građani nastoje da udalje nekoliko osoba koje se protive pozivu da se sedi, već pozivaju okupljene da ustanu.

Istaknut je veliki transparent na kome piše „Nije politika, nije kovid 19, nego zdrav razum”, prenosi Beta.

Na metalnoj ogradi ispred stepeništa Skupštine je zakačeno nekoliko cvetova.

Na stepenicama su i dalje policajci u redovnim uniformama i u civilu.

Saobraćaj u ispred Skupštine je zaustavljen, a ulica je već prilično popunjena građanima.

Među okupljenima, ali podalje od skupštinskih stepenica nalazi se predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas i još neki članovi te stranke, kao i lider Pokreta Slobodnih građana Sergej Trifunović.

IZVOR:POLITIKA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*