Predsednici zadružnih saveza zemalja u regionu o saradnji

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević, primio je u Pokrajinskoj vladi predsednike zadružnih saveza iz Vojvodine, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Slovenije i Republike Srpske.

Sagovornici su istakli da je ovaj susret , uoči 85. Međunarodnog sajma poljoprivrede, izuzetna prilika za razgovor o unapređenju regionalne saradnje u zadružnom sektoru, i razmenu iskustava o načinu funkcionisanja zadružnih saveza i zadruga u regionu, kao i primeni standarda EU u ovoj oblasti.

Resorni sekretar Radojević je ukazao da je ovo dobra prilika da čujemo i iskustva onih zemalja u zadružnom sektoru, koje se nalaze u Evropskoj uniji, te mogućnost da se zajednički dođe do zaključaka o prednostima, ali i slabostima saradnje ostvarene u prethodnom periodu.

Radojević je posebno naglasio da ono čime se treba rukovoditi u ovoj oblasti, jeste i iskustvo drugih, koje treba da prilagodimo nama., jer je zadrugarstvo, kako je rekao, jedini način organizovanja malih i srednjih proizvođača za njihov opstanak na tržištu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

„Verujem da je zadatak svih nas, s jedne strane države, a s druge strane samih poljoprivrednika, zadružnih saveza Vojvodine i Srbije, da zajednički promovišemo ideju zadrugarstva, da intenzivno radimo na tome. Isto onako, kako smo to i učinili prošle godine, i prepoznali ih kao ravnopravne korisnike bespovratnih finansijskih sredstava, jer smo želeli da budu ravnopravni akteri sa svim ostalim poljoprivrednim proizvođačima“ – podsetio je Radojević istakavši da će se sa ovom podrškom nastaviti, jer država veruje u ovaj model udruživanja.

Peter Vrisk, predsednik Zadružnog saveza Slovenije je u ime svojih kolega, izneo zajednički stav o tome da je saradnja sa Zadružnim savezom Vojvodine i Srbije, koja ima dug staž, značajan doprinos ukupnoj međuzadružnoj saradnji u regionu.

On je istakao da je današnji sastanak prvenstveno značajan s aspekta razmene iskustva na planu revitalizacije zadrugarstva, gde je Srbija postigla značajne uspehe.

„Odraz dobre regionalne saradnje zadružnih saveza ogleda se i u činjenici da je Srbija uspela doneti afirmativni zakon o zadrugama. Slovenija je članica Evropske unije i spremni smo da iskustva koje imamo na tom planu podelimo sa vama“ – istakao je Vrisk.

Radislav Jovanov, predsednik Zadružnog saveza Vojvodine istakao je da su susreti poput ovog dobra prilika da sagledamo mesto, koje naša pokrajina zauzima u sektoru zadrugarstva u odnosu na okruženje.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*