Predsednički izbori u Poljskoj uprkos pandemiji

Фото: Tanjug (freeimages)

VARŠAVA: Predsednički izbori u Poljskoj biće održani u maju uprkos pandemiji korona virusa, izjavio je danas predsednik Andžej Duda za katolički list Naš dnevnik, prenosi Rojters.

Foto: Tanjug (freeimages)

Nacionalistička stranka Zakona i pravde ne odustaje od izbora zakazanih za 10. maj uprkos pandemiji korona virusa i zato je predložila da se uvede dopisno glasanje preko pošte umesto fizičkog izlaska građana na birališta.

Liberalniji koalicioni partner vlasti, stranka Sporazum, ocenjuje da je nerealno održavanje izbora u planiranom terminu i predlaže njihovo odlaganje na 2 godine.

„Dopisno glasanje je organizovano pre nekoliko dana u Bavarskoj i mi bismo tako mogli da održimo izbore“, ocenio je predsednik Duda i dodao da bi to bilo nešto novo u Poljskoj, ali i primereno trenutnoj situaciji.

Ukoliko izbori ne budu održani 10. maja, poljski predsednik je rekao da bi ih trebalo održati kada to bude bezbedno.

Vladajuća stranka je demonstrirala odlučnost da organizuje dopisne izbore kada je juče smenila čelnog čoveka Poljske pošte i na njegovo mesto postavila dosadašnjeg zamenika ministra odbrane Tomaša Ždižikota.

U Poljskoj su takođe na snazi oštre vanredne mere kako bi se sprečilo širenje korona virusa – zatvorene su škole, parkovi, šume i hoteli, a javna okupljanja više od dve osobe su zabranjena.

„Kao zemlja, nismo dobili nikakvu dodatnu finansijsku pomoć iz Brisela. Ne vidimo nikakvo značajno angažovanje evropskih institucija, ni Evropske komisije i moram da kažem da sve to izgleda prilično oskudno“, zaključio je poljski predsednik Duda.

Do danas, u Poljskoj su potvrđena 3503 slučaja kovida-19 i 73 smrtna ishoda.

IZVOR:DNEVNIK

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*