PREDSEDNIČKI IZBORI U RUSIJI: Putinovih 66 suparnika

Na predsedničkim izborima u Rusiji najviše kandidata u poslednjih 20 godina. Za većinu to će biti politički šou, gde ne mogu da pobede, ali mogu da postanu poznati.

NA predsedničkim izborima u Rusiji 18. marta ove godine favorit Vladimir Putin imaće čak 66 suparnika, što je najveći broj kandidata u poslednje dve decenije. Jedino je 1996. godine bilo više pretendenata za glavnu fotelju u Kremlju, kada se prijavilo 78 građana Rusije. Sada je 21 partija predložila svog kandidata, dok je 46 pojedinaca odlučilo da samostalno nastupi na izborima. Među njima je i predsednik Vladimir Putin.

Posle 2012. godine su maksimalno liberalizovani izborni zakon i procedura za kandidovanje na izborima. Ranije su samostalni predsednički kandidati morali da sakupe dva miliona potpisa, a sada im treba inicijativna grupa s najmanje 500 ljudi i sakupljenih 300.000 potpisa. Predstavnici parlamentarnih partija ne moraju ni da sakupljaju potpise, dok oni iz vanparlamentarnih partija moraju da donesu sto hiljada potpisa.

U Rusiji niko ne spori da je sadašnji predsednik Vladimir Putin veliki favorit, jer je popularnost koju uživa u narodu rekordna, pa niko i ne dovodi u pitanje njegov trijumf. Upravo zato se mnogi pitaju koji je razlog kandidature tolikog broja pojedinaca, koji nemaju nikakvih ozbiljnijih izgleda da osvoje i jedan odsto glasova. Od novih lica jedini ozbiljan kandidat je Pavel Grudinjin, predsednik podmoskovskog Sovhoza, kome je svoje mesto prepustio lider komunista Genadij Zjuganov.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*