Predsednik Perua Kastiljo smenjen pa uhapšen; Dina Boularte prva predsenica

tviter

LIMA –

Dina Boularte (60) položila je zakletvu i postala prva predsednica Perua, nakon što je njen prethodnik Pedro Kastiljo opozvan sa vlasti i uhapšen jer je pokušao protivzakonito da raspusti parlament, preneo je Rojters.

„Sada zahtevam političko primirje u zemlji kako bi se formirala vlada nacionalnog jedinstva. Molim za vreme, koje je neophodno da se spasi država od korupcije i bezakonja“, rekla je Boularte, koja je do juče bila potpredsednica Perua.

Advokat po zvanju, Boularte je donedavno bila relativno nepoznata većini Peruanaca.

Pre četiri godine osvojila je manje od četiri odsto glasova na opštinskim izborima u Limi.

Uspela je da uđe u parlament 2021. godine, ali je nešto kasnije postala poznata uz Kastilja.

Nekoliko časova pre nego što je Boularte položila zakletvu, Kastiljo je izazvao ustavnu krizu pokušavši dekretom da raspusti zakonodavnu vlast, da bi zatim Kongres Perua izglasao njegov opoziv.

Ignorišuci Kastiljov pokušaj da raspusti Kongres, poslanici su juče nastavili ranije planirani proces opoziva koji je okončan sa 101 glasom za smenu, šest protiv i 10 uzdržanih.

Kastiljo je ranije najavio da će privremeno suspendovati Kongres, ustoličiti vanrednu vladu i raspisati parlamentarne izbore, ali i policija i oružane snage Perua su ga upozorili da je „put kojim je krenuo da raspusti Kongres neustavan“.

Državno tužilaštvo Perua je u oktobru podiglo optužnicu protiv Kastilja zbog navodnog vođenja „zločinačke organizacije“ koja ostvaruje profit od državnih ugovora i ometa istragu, ali Kastiljo je te optužbe nazvao „klevetom grupe koja pokušava da prigrabi vlast koju je izabrao narod“.

Otkako je započeo svoj mandat 2021. godine Kastiljo je uspeo politički da preživi dva pokušaja opoziva.

Međutim, nakon najave da ce raspustiti Kongres, politički saveznici su ga napustili, a njegovi ministri podneli ostavke.

Ministarstvo informisanja objavilo je, nakon hapšenja, da je Kastiljo u pritvoru i da je optužen za „pobunu“ i „zaveru“ zbog kršenja ustanvnog reda.

Kamere su prikazale Kastilja kako napušta policijsku stanicu, nakon čega je rečeno da će biti prebačen u državni zatvor.

 

 

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*