Predsednik Pokrajinske vlade obišao radove u Muzeju prisajedinjenja

Ove godine obeležava se stogodišnjica od prisajedinjenja vojvođanskih oblasti Kraljevini Srbiji. Tim pvodom, u Novom Sadu, gradi se Muzej prisajedinjenja, koji bi trebalo da bude završen do kraja novembra, a kako teku radovi na licu mesta uverio se predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

„Mi smo potpuno spremno dočekali početak 2018. godine jer smo mesecima unazad planirali i koordinirali aktivnosti za obeležavanje ovog velikog jubileja. Ovde će u godinama pred nama biti izložbeni prostor Muzeja prisajedinjenja, ali ćemo u budućnosti sa Gradom Novim Sadom i Republikom Srbijom pronaći mesto za veću i savremeniju zgradu Muzeja,“ rekao je predsednik Mirović.

Od kraja novembra 2018. godine počeće sa radom Muzej prisajedinjenja Vojvodine. Radovi na adaptacije dela zgrade Muzeja Vojvodine i zgrade arhiva su u toku.

Radovi napreduju, a to će biti značajna celina u godini velikog jubileja, jer se obeležava sto godina od održavanja Velike narodne skupštine gde je pročitana odluka o prisajedinjenju Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji.

Muzej prisajedinjenja obuhvata 250 m2 unutrašnjeg prostora i deo je rekonstruisanog Muzeja Vojvodine i Arhiva Vojvodine.

„Ovo je privremeno rešenje ali simbolički značajno, jer ćemo prvi put na jednom mestu imati prostor na kome ćemo obeležiti viševekovnu borbu za samostalnost, politička prava i očuvanje jezika i pisma“ , istakao je predsednik Mirović.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*