Predsednik Pokrajinske vlade prisustvovao otvaranju granice na tromeđi Srbije, Mađarske i Rumunije

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović prisustvovao je tradicionalnom otvaranju granice na tromeđi Srbije, Mađarske i Rumunije (kod naseljenog mesta Rabe), koje organizuje Regionalna saradnja Evroregije Dunav-Kriš-Moriš-Tisa (DKMT).

Predsednik Mirović rekao je da je saradnja u okviru Evroregije DKMT uspešna, te da u prilog tome ide i kontinuirano dvodecenijsko trajanje tog Evroregiona, što, kako je istakao, pokazuje smisao njenog osnivanja i postojanja.

„Ovu saradnju obeležava zajedništvo, zajednički infrastrukturni projekti, ravnopravnost i uzajmna solidarnost i verujem da će se na tim temeljima naša saradnja razvijati i u budućnosti“, rekao je predsednik Mirović.

On je dodao da se nada da će te vrednosti podsticati buduće generacije da žive bez granica i ograda, ali sa zajedničkim politikama, što će, kako je istakao, omogućiti kvaliteniji i sadržajniji život za sve građane Evroregiona DKMT.

„Cilj ovog Evroregiona u budućnosti biće smanjivanje razlika u ekonomskom razvoju i kvalitetu života, a sa druge strane, očuvanje specifičnosti koje su naše bogatstvo“, naveo je predsednik Mirović.

Nakon svečanosti na tromeđi, u Novom Kneževcu održano je zasedanje Skupštine regionalne saradnje Evroregije DKMT.

Tom prilikom uručene su nagrade „Istaknuti u DKMT-u“, kojima se, od 2012. godine, nagrađuju najbolji projekti ove evroregije, a predsedavajući Regionalne saradnje Dunav Kriš Moriš Tisa, Igor Mirović, uručio je „kocku“, simbol DKMT-a, Kalinu Dobri, čime je Županiji Timiš predato predsedavanje u narednih godinu dana.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*