Predsednik Vučić na sednici Vlade sa predstavnicima Srba sa KiM

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je sednici Vlade Republike Srbije sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije.

„Srbiju čeka izuzetno težak mesec kada je reč o Kosovu i Metohiji i potrebno nam je jedinstvo naroda i snaga više nego ikada pre“ – poručio je predsednik Vučić nakon sastanka. On je, tokom obraćanja medijima u Palati „Srbija“ , rekao da Albanci žele da od Srba na silu otmu elektroprenosnu mrežu i ukinu prenos struje od Novog Pazara ka Kosovu dok  Evropski savez elektrodistributera (ENTS), koji se bavi tom oblašću, sada menja pravila i vrši pravno nasilje.

„Rasprava će biti 6. novembra, a odluka 9. novembra. Reći ću i Nemcima i Francuzima šta o tome mislim, a to bi bio skandal velikih razmera“ – naglasio je predsednik Vučić i objasnio da je tokom pregovora o energetskim sporazumima dogovoreno da postoje dve kompanije koje će osnovati Zajednica srpskih opština i koje će upravljati sistemima „Valač“ i „Gazivode“.

Predsednik Vučić je naveo  da 28. novembra sledi Dan albanske zastave, što Albanci na Kosovu planiraju da obeleže stvaranjem vojske, suprotno sopstvenom ustavu i drugim sporazumima.

„Albanci su potpuno ujedinjeni, sve njihove partije su ujedinjene. Ne tražim da se partije u Srbiji ujedinjuju, niti bih ja to voleo, ali je potrebno jedinstvo naroda i biće nam potrebna snaga naroda više nego ikada pre, jer ćemo se svim ovim merama suprotstaviti i, u skladu sa našim malim mogućnostima, borićemo se za interese srpskog naroda“ – poručio je predsednik Vučić i apelovao na Srbe na Kosovu i Metohiji da ne učestvuju u formiranju takozvane vojske Kosova. On je naglasio da će za godinu i po dana na Kosovu i Metohiji biti uloženo više od šest milijardi dinara.

„To je 50 miliona evra dodatnih investicija za naše ljude i za podsticanje početka rada određenih fabrika na severu Kosova i Metohije i izgradnju velelepnog kliničkog centra u Kosovskoj Mitrovici i bolnice u Gračanici“, istakao je predsednik Vučić i dodao da će se ulagati i u infrastrukturu, puteve, vodovode i univerzitet na Kosovu i Metohiji.

Predsednik Vučić je rekao da je svoj plan za rešenje Kosova i Metohije izneo u Briselu, ali da njegove ideje nisu naišle na podršku.

„Moje ideje nisu odbijene u Briselu, ali nisu naišle na podršku u Srbiji. Ja sam to već više puta rekao. Na moju žalost, iako nisu nikada slušali ni čuli šta mislim, ni kakvo bi to rešenje bilo, čini mi se da ne postoji negativan glas koji iz Srbije nisam čuo. Prihvatam glas naroda. Postoje neki u okruženju koji ne žele da čuju glas svog naroda, ali ja uvek želim da čujem glas naroda i nemam problem s tim“, objasnio je predsednik Srbije.

„Kada vodite državu, morate da se ponašate realno i racionalno. Mi ćemo na kraju da odgovaramo za život svakog čoveka. Neki to nisu razumeli. Šta da radim“, rekao je predsednik Vučić i izrazio  nadu da će razgovora sa Prištinom biti, jer mora da ih bude.

„Svaki razgovor je bolji od sukoba. Za razgovor je, međutim, potrebno najmanje dvoje. Nemam ništa protiv da bude i troje. Ali da bi razgovarali, moramo da znamo o čemu“, istakao je predsednik Vučić i naglasio da je slovo međunarodnog prava na srpskoj strani i da zato Srbija, iako brojčano i teritorijalno mala, ima određenu snagu u svetu. On je dodao da Srbija nije promenila poziciju.

„Ona je bila i ostala kompromisna, racionalna i realna. I danas kažem da ne možemo svi sve da dobijemo, jer bi to značilo da smo svi sve izgubili. Najbolje je da svi izgubimo nešto, jer to može da bude jedina pobednička formula, a sve drugo je katastrofa za sve nas“, upozorio je predsednik Srbije.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*