Predsednik Vučić na svečanom otvaranju gasovoda TANAP

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je ceremoniji otvaranja Transanadolijskog gasovoda (TANAP) u turskom gradu Eskišehiru.

Predsednik Vučić stigao je u Eskišehir na specijalni poziv turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, pored koga je stajao na svečanoj bini, zajedno sa predsednicima Ukrajine i Azerbejdžana.

„Moje prisustvo danas ovde predstavlja novu, vrlo vidljivu potvrdu uspešnih bilateralnih odnosa Srbije i Turske, koji doprinose, kako napretku naše dve zemlje, tako i regiona Zapadnog Balkana. Izgradnja TANAP-a je veoma važna iz dva razloga: prvo, zato što daje nadu da region Jugoistočne Evrope neće ostati izolovan kada su u pitanju veliki energetski projekti. Drugo, zato što će ovaj projekat poboljšati energetsku povezanost ovog dela Evrope, a samim tim će imati i uticaj na poboljšanje investicione klime i, siguran sam, dolazak novih investitora u zemlje regiona“, rekao je predsednik Srbije. On je dodao da su energetska bezbednost i sigurno snabdevanje ključan faktor ekonomskog progresa, ne samo za neku pojedinačnu zemlju poput Srbije, već i za region u celini.

Posle puštanja u rad Transanadolijskog gasovoda predsednici Turske i Srbije, Redžep Tajip Erdogan i Aleksandar Vučić, imali su i bilateralni sastanak. Dvojica predsednika razgovarala su o unapređenju svih vidova saradnje, a najviše ekonomske, i dolasku novih turskih investitora u Srbiju.

„Divimo se načinu na koji je predsednik Erdogan uradio određene stvari za svoj narod i svoju zemlju. Pod Vašim rukovodstvom Turska će imati ne samo dobre odnose sa Azerbejdžanom, već i sa Srbijom“, istakao je predsednik Vučić, obraćajući se turskom predsedniku.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*