Predsednik Vučić na VI kongresu svetskih i verskih lidera u Astani

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je VI kongresu svetskih i verskih lidera i učestvovao na plenarnom zasedanju pod nazivom „Verski lideri za siguran svet“.

Predsednik Vučić je, uoči učešća na skupu u Astani, rekao da predsednik Republike Kazahstan Nursultan Nazarbajev šesti put organizuje ovaj skup, kako bi dao doprinos približavanju stavova različitih tradicionalnih crkava i dao priliku da političari u svetu ponovo pozovu ljude na mir i razmisle da li postoji veća vrednost od toga.

„Nije slučajno što je na ovom skupu govorio Šimon Perez i mnogi drugi, koji su zaslužili oreol stvarnih mirotvoraca. Bolje je 100 godina pregovarati nego jedan dan ratovati“ – naglasio je predsednik Srbije i istakao da je potrebno da vernici tradicionalnih religija razumeju da svi imaju jednog Boga, veruju u slične stvari i imaju iste vrednosti.

„Ovo je dobra prilika da ljudi iz različitih krajeva sveta dođu da pokušaju da, razmenjujući stavove, utiču na to da imamo racionalnije odnose u svetu, da prosto mir bude taj koji će da prevlada. Počastvovan  sam što u ime Srbije mogu da prisustvujem skupu i kažem nekoliko reči“- rekao je predsednik Vučić.

Predsednik  Republike Srbije je, na plenarnom zasedanju, pozvao  verske lidere na zaštitu manastira i crkava Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji, koje su pod stalnom pretnjom onih koji ne veruju u civilizaciju i kulturno nasleđe.

„Verujemo da su nacionalne manjine i njihovo kulturno nasleđe pravo bogatstvo naše države. U duhu današnje diskusije i gostoprimstva Kazahstana, možemo da kažemo da je odnos Srbije prema različitostima doprineo mirnom okruženju, bez religijskih i etničkih tenzija, i dobrobiti svih građana i društva u celini“ – rekao je predsednik Vučić na VI kongresu svetskih i verskih lidera i istakao da su mir i bezbednost najvažnije zajedničke vrednosti svih naroda u svetu i da poruke mira treba da budu osnova međunarodnog poretka.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*