Predsednik Vučić otvorio pogon „Jumka“ u Drvaru

MOD

Pomažemo svom narodu

– I kad živimo u različitim državama, uvek znamo da pripadamo istom narodu, i to je najvažnija poruka. Pripadamo srpskom rodu i tu smo da bismo pomagali jedni druge i uvek ćemo to da činimo. Ni vrh, Oštrelj, niti bilo šta drugo, za naš narod ne može da bude granica i na Srbiju možete da računate taman onoliko koliko mi znamo da je Drvar uz Srbiju, i volimo ga onoliko koliko on voli nas  – rekao je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, koji je u pratnji ministra odbrane Aleksandra Vulina i drugih visokih zvaničnika, danas u Drvaru svečano otvorio pogon za proizvodnju konfekcije fabrike „Jumko“ iz Vranja, u kome će biti zaposleno 100 radnica.

MOD

– Ispunili smo ono što smo obećali, prebacili smo 925 hiljada evra na račun Drvara, otvorili smo malu fabriku. Biće to bolje, biće fabrika i veća. Pomažemo Domu zdravlja, obnovićemo ga, a pomoći ćemo i oko plata. Žene koje danas ovde rade su srećne, i to ne može da se odglumi – rekao je predsednik Srbije i dodao da plate nisu velike, ali će se povećavati i „prilaziće platama u Srbiji, koje ćemo takođe povećavati“.

Predsednik Vučić je potvrdio da u svakoj opštini u Republici Srpskoj Srbija realizuje neki projekat.

– To se nikada nije dešavalo, ili radimo školu, dom zdravlja ili vrtić, negde fabriku, a negde i puteve, rekao je predsednik Srbije i dodao da je auto-put koji se radi prema Banja Luci i Sarajevu od izuzetnog značaja, i da će Srbija nastaviti da se povezuje s Republikom Srpskom i s Bosnom i Hercegovinom, „što je za države, ali i za naš narod od velikog značaja, gde god da živi“.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je istakao da je pogon „Jumka“ u Drvaru zaista mali da bi „govorio“ o nekakvoj želji Srbije da preko ekonomskog, širi svoj politički uticaj.

– Da li Nemačka širi svoj politički uticaj u Srbiji kada zapošljava kod nas gotovo 70 hiljada ljudi. Ja bih želeo da zaposle 500 hiljada, a ne znam kakav to politički uticaj ima, jer me ne poziva niko iz Nemačke ambasade niti iz Vlade, da bih vam rekao ono što želim danas da izgovorim, ali sam srećan što su došli i što Srbija može da se pohvali da je prošlu godinu završila sa 3,8 milijardi investicija, što je na nivou gotovo 60 posto ukupnih investicija na zapadnom Balkanu, rekao je predsednik Republike Srbije i dodao da kapital nema granica i da je to dobro za sve.

– Vi ovde imate stotinu porodica koje su dobile hleb. Smanjuje se broj nezaposlenih i to je nešto što odgovara svima u Bosni i Hercegovini, zato i što to podiže ukupan bruto domaći proizvod zemlje, podiže i celu Bosnu i Hercegovinu na ekonomskoj lestvici, i ne vidim da tu nešto bilo kome može da smeta. Naša je želja da svi budemo približni u ekonomskom smislu, jer u Bosni i Hercegovini živi milion Srba, ili nešto više, pa bismo, ako nismo približni – mi uskoro imali veliki broj Srba koji bi se odavde preselili u Beograd i Srbiju, a mi to ne želimo. Želimo da ljudi ostanu da žive na svojim ognjištima i ovde u Drvaru, i u Republici Srpskoj i svuda i na svakom drugom mestu i naš cilj je samo da pomognemo – rekao je predsednik Vučić.

Uz zahvalnost Srbiji i predsedniku Vučiću, premijer Vlade Republike Srpske Radovan Višković istakao je da je novi „Jumkov“ pogon u Drvaru veoma značajna podrška srpskom narodu.

– Današnje otvaranje pogona „Jumka“ u Drvaru je samo početak aktivnosti koje će unaprediti položaj srpskog naroda i uticati da se mnogi koji su otišli vrate, i u Federaciji, isto kao i u Republici Srpskoj. Predsednik Vučić je danas puno obećao, a on je čovek koji svoja obećanja ispunjava, rekao je premijer Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

Direktor „Jumka“ Vranje Branislav Trajković rekao je da je srećan, jer je u kratkom roku, na inicijativu predsednika Vučića, za pet meseci otvoren pogon te fabrike u Drvaru.

– Zaposlili smo 80 radnika, nakon konkursa na kom se prijavilo više od 300 zainteresovanih. Žene su prošle obuku u Vranju i sada rade program za Elektroprivredu Srbije, a radiće i druge naloge koje „Jumko“ ima. Projekat smo realizovali u saradnji s Vladom Srbije, ministarstvima odbrane i privrede, kao i sa lokalnom samoupravom u Drvaru i najvišim predstavnicima Republike Srpske – rekao je direktor „Jumka“ i dodao da će žene, nakon tromesečne obuke, krenuti i s profesionalnim radom, „biće i zahtevnijih poslova i nadamo se da ćemo do kraja godine još povećavati broj zaposlenih“.

Početkom februara zaposliće se još 20, potvrdio je Trajković koji je posebno zahvalio ministru Aleksandru Vulinu zbog velike logističke pomoći, baš kao i državnom sekretaru u Ministarstvu odbrane Bojanu Jociću.

Jedna od radnica zaposlenih u novom pogonu „Jumka“ u Drvaru je i Duška Šipka, koja kaže da za nju lično ovaj posao znači mnogo.

– Mi žene, koje smo bile bez posla, veoma smo srećne i za nas je ovo predivno. Bez posla sam bila od 1995. godine, svi u kući su srećni, posao nije težak i za žene odličan i opuštajući – poručuje nova radnica pogona „Jumka“ u Drvaru.

Pre otvaranja „Jumkovog“ pogona u Drvaru, predsednik Vučić, u pratnji ministara Vlade Republike Srbije i visokih zvaničnika Republike Srpske, prisustvovao je otvaranju filijale Komercijalne banke u tom mestu i obišao lokalni Dom zdravlja.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*