Predsednik Vučić primio akreditivna pisma novoimenovanih ambasadora Kazahstana, Indije i Azerbejdžana

BEOGRAD –

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je akreditivna pisma novoimenovanih ambasadora – Republike Kazahstan Madija Atamkulova, Republike Indije Sandživa Kolija, Republike Azerbejdžan Kamila Hasijeva.

Ambasador Indije Sandživ Koli predao je danas akreditivna pisma predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koji je zahvalio na doslednoj politici Indije i principijelnom stavu da poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije.

ambasador, indije

Izvor: instagram buducnostsrbijeav

Takođe, predsednik Vučić je zahvalio Indiji na solidarnosti pokazanoj tokom pandemije korona virusa, konkretno na pomoći da pribavimo vakcine koje je njihov Institut za serume razvio u saradnji sa AstraZenekom.

Ambasador Koli je rekao da je upravo predsednik Vučić otvorio novu eru u odnosima između dve zemlje, podsetivši da je 2017. godine kao premijer boravio u Indiji, što je bila prva poseta jednog visokog zvaničnika iz Srbije posle 30 godina.

On je istakao da se nada napretku u međusobnim ekonomskim odnosima, primećujući veliki ekonomski napredak Srbije, čije iskustvo može da posluži i Indiji.

Predsednik Vučić je izrazio uverenje da će ambasador Koli tradicionalno dobre i prijateljske veze dve zemlje, koje karakteriše međusobno uvažavanje i visok stepen podrške u najvažnijim oblastima, svojim posvećenim radom učiniti još sadržajnijim.

Podsetivši na čvrste odnose, građene u doba nastajanja Pokreta nesvrstanih, predsednik Vučić je izrazio nadu da će premijer Modi prihvatiti poziv da učestvuje na obeležavanju 60-ogodišnjice tog Pokreta u oktobru u Beogradu.

Predsednik primio akreditive novog ambasadora Kazahstana

Predsednik  Vučić primio je danas akreditivna pisma ambasadora Kazahstana Madija Atamkulova i poželeo mu dobrodošlicu, uveren da će on, na temelju prijateljskih odnosa dve zemlje, sa uspehom obavljati diplomatsku dužnost.

vučić,amabasador, kazahstana

Izvor: instagram buducnostsrbijeav

Vučić je ukazao i na značaj toga što je diplomatsko predstavništvo Kazahstana u Srbiji pre dve godine podignuto na nivo ambasade, navodi se u saopštenju pres službe predsednika.

Ambasador Atamkulov je rekao da mu je čast da predstavlja svoju zemlju u Srbiji i preneo pozdrave predsednika Tokajeva i prvog predsednika Nazarbajeva.

On je rekao da Kazahstan smatra Srbiju za važnog političkog i ekonomskog partnera, te potvrdio podršku svoje zemlje teritorijalnom integritetu i suverenitetu naše zemlje.

Predsednik Vučić je zamolio ambasadora Atamkulova da prenese pozdrave predsedniku Tokajevu, kao i prvom predsedniku Kazahstana Nazarbajevu.

On je izrazio nadu da će u ovoj godini, kada se navršava 25 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Kazahstana, u zvaničnu posetu doći predsednik Kazahstana, kao i drugi zvaničnici, posebno šef diplomatije, koga očekujemo u Beogradu prilikom obeležavanja jubileja Pokreta nesvrstanih.

Vučić je rekao da Srbija i Kazahstan treba da rade na jačanju političkih odnosa kroz intenzivniju razmenu zvaničnih poseta i međusobnom podrškom u multilateralnim formatima, kao i na jačanju ekonomske saradnje.

Predsednik je izrazio zahvalnost Kazahstanu na podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije nepriznavanjem tzv. Kosova, kao i nadu da će ta podrška i dalje biti izražavana u međunarodnim organizacijama.

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*