Predsednik Vučić sastao se sa predsednikom Nacionalnog saveta Parlamenta Austrije

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predsednikom Nacionalnog saveta Parlamenta Austrije Volfgangom Sobotkom sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, ekonomskoj saradnji, situaciji u regionu i evropskom putu Srbije.

Predsednik Vučić je istakao da će poseta delegacije Nacionalnog saveta, nakon posete austrijskog predsednika i kancelara, dati dodatni podsticaj ne samo unapređenju parlamentarne saradnje, već i sveukupnoj saradnji dveju zemalja.

„Naši bilateralni odnosi su na visokom nivou, stabilni i sveobuhvatni. Karakteriše ih saradnja na svim poljima, intenzivan politički dijalog i sve bolja ekonomska saradnja. Austrija je jedan od najznačajnijih ekonomskih partnera Srbije i jedan od najvećih investitora u Srbiji. Prvi put ove godine trgovinska razmena iznosi preko milijardu evra“, istakao je predsednik Vučić. On je naglasio da očekuje dalje povećanje vrednosti trgovinske razmene i rast austrijskih investicija, prvenstveno u infrastrukturu, modernizaciju industrije, energetiku i obnovljive izvore energije.

Predsednik Vučić obavestio je Sobotku o teškoćama u dijalogu sa Prištinom, kao i poslednjim potezima Prištine vezanim za povećanje taksi na robu iz Srbije i BiH, naglasivši da je veoma neodgovoran način na koji se prištinska strana odnosi prema postignutim sporazumima i regionalnoj saradnji.

Predsednik Vučić je zahvalio Austriji na podršci koju pruža Srbiji u procesu evrointegracija, kao i na činjenici da je tokom svog predsedavanja Austrija zadržala temu proširenja EU.

Predsednik Nacionalnog saveta Parlamenta Austrije Volfgang Sobotka istakao je važnost nastavka jačanja veza dve zemlje i rekao da je njegova poseta jedna u nizu mnogih austrijskih zvaničnika koja pokazuje novu eru u odnosima Srbije i Austrije. „Na vrhu naše agende tokom predsedavanja EU je proširenje“, naglasio je Sobotka i istakao da, kada je u pitanju dijalog Beograda i Prištine, Austrija će podržati svako rešenje do koga dođu Beograd i Priština. On je čestitao predsedniku Vučiću na rezultatima ekonomskih reformi.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*