Srbija će biti uz svoj narod na Kosmetu

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić pozvao je Srbe sa Kosova i Metohije da ostanu mirni i pribrani, da ne odgovaraju na provokacije vlasti u Prištini, i da sve što planiraju da preduzmu, urade to na miran i demokratski način.

Vučić je u obraćanju novinarima nakon sastanka u Beogradu sa predstavnicima Srba sa Kosmeta, rekao da je takvu molbu uputio kako druga strana, sa delom međunarodne zajednice, ne bi mogla neki ishitren potez da iskoristi u kampanji protiv njih.

On je istakao da će država Srbija pronaći način da bude uz svoj narod, istovremeno upozorivši na to da je aktuelna situacija za nas veoma teška.

I pored svega, ostaćemo uz svoje ljude i videćemo koje mehanizme imamo na raspolaganju da to uradimo, ukazao je predsednik.

Prema njegovoj oceni Srbi sa KiM su čvrsti u odluci da, uprkos ovoj najvećoj pretnji njihovom opstanku, čuvaju svoje kuće, imanja, porodice i žive u miru.

Borićemo se da ljudima u svetu sve objasnimo, čak i onima koji će po običaju da okrive dve strane, rekao je Vučić.

On se danas sastao sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije, sa kojima je razgovarao o tome kako pomoći našem narodu posle mera koje je Priština uvela na robu iz Srbije.

Predsednik je tom prilikom istakao da uvođenje takse najpre od 10 odsto, a sada i 100 odsto, znači u potpunosti zabranu trgovine sa centralnom Srbijom jer tom merom nije pogođena samo roba široke potrošnje, već i medicinski materijal za bolnicu u Kosovskoj Mitrovici.

On je, povodom izjave Ramuša Haradinaja da Priština neće ukinuti takse na srpsku robu dok Srbija ne prizna nezavisnost Kosova, rekao da se moramo spremiti za dugu borbu jer nezavisnost sigurno nećemo prihvatiti.

Predsednik je takođe naglasio da paljenje naše robe u Kačaniku predstavlja nešto što do sada nije nigde viđeno, izrazivši očekivanje da će Evropska unija uspeti da urazumi Prištinu, ali da nije optimista da će se to i desiti.

Plašim se da sve što sam rekao u Kosovskoj Mitrovici, pozivajući prištinsku stranu na mir i razumevanje, da shvate da je kompromis jedino moguće rešenje, nisu razumeli. Možda su to shvatili kao naš znak slabosti, podvukao je on.

Vučić je naglasio da Beograd, zbog Srba na Kosovu i u centralnoj Srbiji, mora da čuva mir.

Imamo robu i ekonomiju koja napreduje. Konačno je životni standard krenuo da napreduje i ide uzlaznom putanjom. To ne smemo da ugrozimo. Moramo da damo sve od sebe da izbegnemo svaku vrstu konfrontacije, poručio je predsednik.

Prema njegovim rečima, Priština će pokušati da nas uvuče u sukobe raznoraznim provokacijama i zato moramo da budemo jedni uz druge i da se borimo mirnim, dozvoljenim političkim sredstvima.

Nadam se da nikome neće pasti na pamet da primeni silu protiv našeg naroda samo zato što su Srbi. To srpska država neće dozvoliti, naglasio je Vučić.

Srbija prati promenu situacije na terenu, naglasio je on, prenevši da je zabeleženo pomeranje kosovskih snaga ka severu Kosova.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*