Predstavljena aplikacija „Kviz znanja iz srpske kulture“

TANJUG

Ministar kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije Vladan Vukosavljević predstavio je danas aplikaciju za mobilne telefone „Kviz znanja iz srpske kulture”, koja je izrađena prema ideji resornog ministarstva, uz podršku Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka.

TANJUG

Vukosavljević je na konferenciji za novinare objasnio da kviz omogućava svim učesnicima da na zanimljiv način prošire svoja znanja o kulturi Srbije, pri čemu je posebna pažnja posvećena deci i mladima, koji će, pomoću njima bliskih alata, moći bolje da se upoznaju sa kulturom svoje države i naroda.

Aplikacija se može skinuti sa „Google play store“ i ima ukupno 440 pitanja iz tri oblasti. Naša ideja je bila da pitanja ne budu laka jer smisao kviza nije samo automatsko rešavanje, već povećanje obima znanja iz oblasti kulture, naveo je ministar.

On je izrazio uverenje da će tokom vremena ova aplikacija biti prihvaćena kod velikog broja ljudi.

Pomoćnik ministra za digitalizaciju kulturnog nasleđa i savremenog stvaralaštva Dejan Masliković rekao je da je aplikacija „Kviz znanja iz srpske kulture“ još jedan od načina približavanja sadržaja iz kulture građanima Srbije.

Prema njegovim rečima, u izradi kviza korišćene su najsavremenije tehnologije, tako da, na primer, aplikacija pamti pitanje na koje neko ne zna odgovor i potom ga ponavlja dok ne stigne tačno rešenje.

On je ukazao na to da je Ministarstvo u pregovorima sa Javnim preduzećem „Prosveta“ kako bi se kviz koristio za testiranje učenika i bio prijemčiviji način prenošenja znanja mladima, uz očekivanje da će kviz biti jedno od glavnih didaktičkih sredstava u obrazovanju mladih.

Direktor Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka Vuk Vukićević istakao je da je sadržaj kviza inovativan i prijemčiv, dostupan i zanimljiv, čime se promoviše kultura.

Imamo trajan projekat, a pitanja će u kontinuitetu biti dodavana u tri oblasti – kulturno nasleđe, umetnost i kultura i kulturna istorija, objasnio je on i dodao da je u planu da se u budućnosti postavljaju pitanja iz mnogih drugih oblasti.

Zavod je, kako je ukazao, već pripremio pitanja koja će se dodati na postojeći fond, a namenjena su deci od 7 do 10 godina.

Takođe, u planu su i nagrade za one sa izuzetnim rezultatima, s tim što će se deliti besplatne karte za pozorište ili muzeje i tako umrežiti institucije u ovom projektu, napomenuo je Vukićević.

Predstavnik firme „Futuring“, koja je razvila aplikaciju, Ivan Pantović predstavio je detalje učešća u „Kvizu znanja iz srpske kulture“.

Naime, kako je precizirao, kada korisnik uđe u aplikaciju, odabira svoj datum rođenja kako bi dobio pitanja u skladu sa svojim uzrastom.

U testovima i vežbama ga očekuju tri kategorije – kultura i kulturna istorija, kulturno nasleđe i umetnost. Ako želi da radi vežbe, čekaju ga četiri ponuđena odgovora, naveo je Pantović.

Prema njegovim rečima, ako da tačan odgovor, korisnik dobija dodatne informacije kroz slike, neke audio-vizuelne sadržaje, a ukoliko ponudi netačan odgovor, sistem veštačke inteligencije pamti taj odgovor i posle nekog vremena ponavlja to pitanje.

Takođe, kako je rekao, ako neko izabere test onda ima četiri ponuđene pomoći – prva je 50:50, zatim pomoć prijatelja, koja korisniku nudi da pitanje podeli sa svojim prijateljima na društvenim mrežama, pomoć publike koja simulira statističku pomoć mišljenja većine i na kraju dodavanje vremena za davanje odgovora u periodu od 60 sekundi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*