Predstavljena knjiga „Novi Sad – hronika 1970-1990“

Predstavljena je knjiga autora Vladimira Vrgovića „Novi Sad – Hronika 1970-1990“.

Promociji u Gradskoj kući prisustvovali su i Jovan Dejanović, gradonačelnik Novog Sada od 1974. do 1982. godine, kao i Boško Petrov, gradonačelnik Novog Sada od 1985. do 1989. godine, a pored njih i kompozitor Jovan Adamov, fudbalski trener Milorad Kosanović, bokserski šampion Tadija Kačar, kompozitor i pijanista Svetozar Saša Kovačević, urednik i izdavač kuće „Prometej“ Zoran Kolundžija i drugi.

„Ova knjiga je nastavak prethodne knjige koja je obrađivala nekoliko decenija pre 1970. godine, a svaki od tih perioda ima neke svoje zakonitosti koje su trasirale put razvoja grada. To je period koji je poznat po optimizmu i entuzijazmu, tada su završeni mnogi infrastrukturni projekti u gradu, a u tom vremenskom intervalu se grad pozicionirao kao industrijski i studentski centar. Ono što je posebno važno, u tom periodu primetan je i razvoj kulture, tako da je na neki način tada načinjena podloga za dobijanje titule „Evropska prestonica kulture“. Još tada su postavljeni visoki standardi, tako da je nama danas bilo lakše da taj evropski projekat na najbolji način pripremimo i osvojimo prestižnu titulu“ – rekao je član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić.

Zapisi u ovoj knjizi o Novom Sadu nastavljaju se na prvu knjigu koja je pratila period od 1944. do 1969. godine, a oslanjaju se na dnevnu štampu iz tog perioda. Kroz kratke navode čitalac može da stvori sliku jednog dana života Novosađanina u Jugoslaviji. Tako se saznaje da je među Lalama krajem jula 1971. godine posebnu popularnost imala ploča „Proplakaće zora“ Miše Kovača, koja je bila najprodavanija u prodavnici „Jugotona“.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*