Predstavnici nacionalnih saveta traže sastanak sa premijerkom zbog finansiranja manjinskih programa RTV-a

NOVI SAD –

Juče u Novom Sadu u prostorijama Rusinskog kulturnog centra održan je sastanak odbora za informisanje pri Koordinaciji Nacionalnih saveta, gde se raspravljalo o informisanju na jezicima nacionalnih zajednica, zbog otpuštanja radnika Radio – Televizije Vojvodine koji su angažovani preko agencije za zapošljavanje.

Predstavnike Nacionalnih saveta o aktuelnoj situaciji u RTV-u informisali su Mirko Kanjuh – glavni i odgovorni urednik Drugog programa Televizije Vojvodine, Vojin Popović – glavni i odgovorni urednik Trećeg programa Radija i njegova pomoćnica Zlatica Njaradi. Po rečima domaćina sastanak je zakazan radi dobijanja više informacija o ovom problemu.

nacionalni, savet, rusina, logo

„Došli smo u situaciju da će nam se određena stečena prava smanjiti. Možda ne baš konkretno u našoj Rusinskoj redakciji. U bliskoj budućnosti – za godinu, dve, odnosno za nekoliko godina mnogi će otići u penziju i onda bismo došli do situacije da ne bismo mogli ni na koji pravni i legalni način taj broj ljudi da zadržimo“, izjavio je Borislav Sakač, predsednik Nacionalnog saveta Rusina.

Predstavnici Radio-Televizije Vojvodine rekli su da za sada nije ugroženo informisanje na jezicima nacionalnih zajednica i da je rukovodstvo naše medijske kuće uradilo sve kako bi zadržalo što više ljudi. Rečeno je i da je prava adresa gde se može saznati zašto je došlo do svega ovoga – Vlada Republike Srbije.

„Doneli smo zaključak da potražimo sastanak sa premijerkom Republike Srbije sa dva zahteva. Prvi bi bio da se obezbedi tih 210.000.000,00 dinara koji nedostaju RTV-u da kvalitetno finansira sve manjinske redakcije, a druga tačka današnjeg zaključka je da komisija koja je pri Vladi Republike Srbije da mogućnost RTV-u da zapošljava nove, mlade i obrazovane ljude na mesta sa kojih je neko otišao u penziju ili na bilo koji način otišao iz firme“, kaže Stefan Stojkov, predsednik Koordinacije Nacionalnih manjina.

Na sastanku se moglo čuti da je Vlada Republike Srbije stabilan partner kako svim nacionalnim savetima tako i Koordinacije, te je s toga izražena nada da će se sastanak sa premijerkom održati što pre i da će rezultat biti pozitivan.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*