Prekogranična saradnja otvara nove mogućnosti za turizam Iriga

Sastanak predstavnika iriške opštine i Tuzlanskog kantona iz Bosne i Hercegovine, održan prošle sedmice u Vrdniku u organizaciji Turističke organizacije Opštine Irig, rezultirao je sporazumom o saradnji, koji podrazumeva zajedničko učešće u projektima prekogranične saradnje uz finansiranje iz Evropske unije.

Turistički potencijali su ono što veže Irig i Tuzlu i otvara nove mogućnosti za razvoj oba regiona.

Direktor Turističke organizacije Irig Dragan Dragičević uveren je da će uskoro završiti sve pripreme i do 15. novembra, kada je rok, predati svu dokumentaciju za zajednički projekat. Pored toga, u okviru manifestacije „Dani Vojvodine u Banja Luci”, prošlog vikenda na Trgu Krajine, među 17 opština i gradova predstavio se i Irig. Program Iriga je obuhvatio gastronomsku ponudu, degustaciju vina i nastupe tamburaškog orkestra „Besane noći” i KUD „Svetozar Marković”.

Predsednik Opštine Irig Stevan Kazimirović kaže za „Dnevnik“ da je turistička ponuda opštine izuzetno bogata i raznolika, kao u malo kojoj sredini u Srbiji.

„Imamo prirodne lepote Fruške gore, istorijske spomenike, termalnu i vazdušnju Banju Vrdnik, odlične male vinarije. Sve to zajedno predodredilo je Irig da bude turistički biser kakav se retko sreće“, kaže Kazimirović.“Zdravstveni turizam je započet još tridesetih godina prošlog veka, da bi nakon nadogradnje 70-ih godina kao Specijalna bolnica za rehabilitaciju „Termal“ u Vrdniku postao poznata banja – kaže Kazimirović i dodaje da raste broj novih hotela, privatnih smeštajnih kapaciteta, etno- salaša i ugostiteljskih objekata, privlače sve veći broj turista iz Srbije i inostranstva, te Irig polako, ali sigurno postaje turistička prestonica Srema i Vojvodine.“

 

Izvor: dnevnik.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*