Premijerka najavljuje diplomatsku ofanzivu za septembar, Vučić u Vatikanu

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

BEOGRAD –

Predsednica vlade Ana Brnabić kaže da će tokom septembra imati niz sastanaka sa svetskim zvaničnicima, među kojima je izdvojila zvaničnu posetu Nemačkoj i razgovore sa kancelarkom Angelom Merkel.

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

„Imamo veoma gustu agendu za septembar, to je zajednička diplomatska ofanziva sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem“, rekla je Brnabić

Ona je istakla da će 2. septembra otputovati u Švajcarsku gde će se sastati sa predsednikom te zemlje, a nakon toga i u Luksemburg, gde će se sastati sa premijerom Gzavije Betelom i velikim vojvodom Anrijem.

Potom će 12. septembra prisustvovati sastanku Višegradske grupe u Pragu, a zatim, kako ističe, putuje u Nemačku.

„Radujem se i počastvovana sam pozivom u zvaničnu posetu Nemačkoj, jer ću imati priliku da razgovaram sa Merkel. Ona nikada neće postati nedovoljno relevantna figura u Nemačkoj, ona ima mnogo znanja i iskustva i ja imam ogromno poštovanje prema njoj“, rekla je Brnabić.

Istakla je da greši svako ko misli da taj sastanak nije važan jer Merkel „nije na vrhuncu moći“.

„Od nje može mnogo da se nauči i ako ste pametni, vi ćete prihvatiti tu šansu i naučićete nešto i videti kako to možete da iskoristite u najboljem interesu Srbije“, rekla je Brnabić i dodala da je to značajna i ne laka poseta.

Navodeći da će i predsednik Srbije imati bilateralne sastanke, te da će govoriti na Generalnoj skupštini UN u septembru, Brnabić je rekla da će svi ti događaji biti dobra prilika da se zastupaju interesi Srbije i predstavi sve što je zemlja postigla u prethodnom periodu.

„Očekuje nas teška jesen i teška zima i mi se danas spremamo za to, radimo kako bismo mogli iz svake posete, sastanka i razgovora da se vratimo sa nečim konkretnim za naše građane“, rekla je Brnabić.

Premijerka je podsetila i da je nedavno bila u poseti Severnoj Makedoniji gde je otvoren zajednički granični prelaz, da je nakon toga u poseti bio predsednik vlade Slovenije, a da je potom putovala u Španiju, gde je razgovarala sa šefom španske diplomatije i budućim šefom evropske diplomatije Žozepom Borelom.

„To je posebno važno zbog naših bilateralnih odnosa sa Španijom jer smo se dogovorili da, ako do kraja septembra Španija formira vladu, predsednik vlade Španije prvi put poseti Srbiju. Nadam se i zbog nas i zbog Evrope da će Borel biti potvrđen kao visoki predstavnik EU“, rekla je Brnabić.

Premijerka je istakla i da se situacija na svetskoj i evropskoj sceni komplikuje, o čemu svedoče i nedavna dešavanja u Velikoj Britaniji, te dodaje da uzdrmana ekonomija u zemljama EU može veoma da utiče i na Srbiju.

„Ako se 31. oktobra dogodi Bregzit bez dogovora, to će dodatno uzdrmati ekonomiju Velike Britanije i EU. Neke zemlje EU koje su nama ekonomski bliske su u recesiji ili ulaze u recesiju – Italija je i drugi kvartal završila bez rasta BDP, Nemačka sa 0,4 odsto rasta, naša ekonomija se oslanja na njih, videćemo šta možemo da uradimo da se to što manje vidi u našoj ekonomiji“, istakla je Brnabić.

Izuzetno tužno što Poljska ne poziva Vučića, ali Luksemburg pozvao na godišnjicu oslobođenja

Predsednica vlade Ana Brnabić ocenila je da to što predsednik Srbije još nije pozvan na obeležavanje 80. godišnjice od početka Drugog svetskog rata „u ovom trenutku deluje izuzetno tužno“ jer se dnevno-politička dešavanja stavljaju ispred istorijskih činjenica.

„Videćemo kako će se to završiti… U ovom trenutku, to deluje izuzetno tužno. Vi danas stavljate dnevno-političke stvari ispred nepobitne istorije i istorijskih činjenica“, rekla je Brnabić za Pink.

Ona je ocenila da takva revizija istorije, u kojoj se ne vide zemlje i nacije koje su milione ljudi izgubile u borbi protiv antifašizma i kroz istoriju bile antifašisti, ne može da donese ništa pametno u budućnosti.

Premijerka je rekla, međutim, da drugačiji stav ima Luksemburg, jer je kao predsednik vlade pozvana da bude gost na obeležavanju oslobađanja Luksemburga u Drugom svetskom ratu.

Ocenila i da su odnosi u svetu kompleksni, a da Srbija u toj situaciji mora da bude pametna i promišljena.

„Predsednik Aleksandar Vučić je uveo eru potpuno drugačije politike u Srbiji, pametne, odgovorne, ne nasedamo na provokacije, već smo fokusirani na interese naše zemlje“, rekla je Brnabić.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*