Preminulo još 17 osoba, novih 787 slučajeva zaraze

Tokom protekla 24 sata, u Srbiji je od kovida 19 preminulo 17 osoba. Registrovano je 787 novih slučajeva zaraze, među 12.514 testiranih uzoraka. Na respiratorima 101 oboleli.

U ustanovama socijalne zaštite i domovima 128 zaraženih

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih prisustvo koronavirusa potvrđeno je kod 38 korisnika i 90 zaposlenih, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite iznosi 5.907, a broj izlečenih osoba koje su zaposlene u ustanovama socijalne zaštite iznosi 2.994.

Korisnici u ustanovama socijalne zaštite za koje postoji procena da mogu biti potencijalni prenosioci virusa smešteni su u izolaciju, dok zaposleni u ustanovama socijalne zaštite, kod kojih postoji ovakva opasnost, ne dolaze na posao i nalaze se u kućnoj izolaciji.

Epidemijska situacija u Srbiji je povoljnija. Opada broj novozaraženih u svim gradovima. Danas zaseda Krizni štab.

Broj novih slučajeva pada u Beogradu i u celoj Srbiji, a obuhvat imunizacijom raste iz dana u dan – to su dobre vesti, rekao je za RTS član Kriznog štaba dr Predrag Kon.

Naglasio je da je vakcinacija jedini izlaz iz epidemije, ali i da građani ne treba da se opterećuju proverom antitela, pošto je to samo jedan od pokazatelja imuniteta.

„Virus je u nokdaunu. Sada je vreme da ga proteramo iz zemlje“, rekao je epidemiolog.

Kon je istakao da „moramo da izdržimo, da se odupremo toj ogromnoj potrebi da se opustimo“.Govoreći o trećoj dozi, Kon je zamolio građane da ne odlaze na punktove da traže treću dozu.

„Ne mislim ništa loše, ali ne treba gubiti vreme sa trećom dozom, jer mi nismo ni prvu i drugu dali. Rekao sam da će oni koji nemaju antitela u budućnosti primiti još jednu dozu, ali ne znači da je to sada. Medicina je zasnovana na dokazima, pa prvo treba da se urade sva istraživanja, kad se utvrdi kada, koliko vremena mora da prođe“, naglasio je Kon.

 

 

IZVOR:RTS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*