Preminuo Mića Milošević, reditelj filmova „Tesna koža“, „Laf u srcu“…

Reditelj Milivoje Mića Milošević, koji je pored brojnih ostvarenja režirao i serijal filmova „Tesna koža“, preminuo je juče u Beogradu u 91. godini od posledica infekcije korona virusom.

Režirao je igrane filmove „Tesna koža“, „Laf u srcu“, „Nije nego“, „Drugarčine“, „Berlin kaput“, dok je sa dokumentarnim filmovima „De Jongovi“ (1975) i „Žulj“ (1988) bio jugoslovenski kandidat za Oskara. Milošević je režirao i dokumentarni film o rok bendu „Bijelo dugme“ i televizijski serijal „Tito: Crveno i crno“.
Rođen je u Požarevcu 25. oktobra 1930. godine.
Završio je istoriju umetnosti i, iako nije studirao režiju, režirao je neke od najgledanijih filmova na prostoru bivše Jugoslavije.
Obrušavanje kritike na njegove komedije, Milošević je ovako objašnjavao u intervjuu listu Start: „Filmovi moraju da se prave na način koji će ih održati na tržištu. Publici je to savršeno jasno, a velikom delu kritike nije i oni sebi zadaju misionarsku, revolverašku profesiju, pucajući u leđa svemu onome što neće da bude umetnost. U pitanju je nerazumevanje, hipokrizija i prevaziđenost. Oni se boje da se ne profanišu i u ime tog straha pljuju na sve što jeste profano, uključujući i moje filmove.“
Široj javnosti manje je poznato da su pretežan deo opusa Miloševićevih filmova činili dokumentarci, angažovani i često sa izraženom socijalnom notom, za koje je dobijao kako domaća tako i međunarodna priznanja. Takođe, manje se zna i da je njegov „zvaničan“ poziv bio novinarstvo i da je kao novinar proveo skoro 40 godina u Borbi.
U vikend izdanju „Danasa“ od 14/15. novembra u dodatku Nedelja objavljene su njegove uspomene iz mladosti u rubrici Ljudi, sećanja pod naslovom „Ne ustuknimo od gospodara laži“.
„Poražavajuće je koliko smo omanuli između zala prošlosti i zala sadašnjosti. Taoci aksioma: govor nacionalizma je govor mržnje, govor mržnje je govor fašizma, govor fašizma je govor smrti. Odgovor je sloboda od tiranije vlastodržaca. Pod hitno znači: bunt, reforme, sistem, ako smo još živi ljudi, ljudi, ljudi: narod! Ne ustuknimo od gospodara laži kojima je pravda sluga“, govorio je Mića Milošević za Danas.
Autor: Tanjug, Danas

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*