Preminuo predsednik UAE, šeik Halifa

Foto: Tanjug ( AP Photo/WAM, File)

Preminuo je predsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata šeik Halifa bin Zajed Al Nahjan, javila je državna novinska agencija VAM. On je takođe bio vladar emirata Abu Dabi.

Prema ustavu, potpredsednik i premijer šeik Mohamed bin Rašid al Maktum, vladar Dubaija, biće predsednik sve dok se Savezno veće, koje grupiše vladare sedam emirata, ne sastane u roku od 30 dana da izabere novog predsednika, javlja Rojters.

Halifa, koji je rođen 1948. godine, došao je na vlast 2004. u emiratu Abu Dabi i postao šef države. Očekuje se da će ga na mestu vladara Abu Dabija naslediti polubrat prestolonaslednik šeik Muhamed bin Zajed al-Nahjan.

Mohamed bin Zajed je bio „de fakto“ vladar UAE, posebno nakon što je Kalifa doživeo moždani udar 2014. godine, nakon čega je retko viđan u javnosti.

 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uputio je telegram saučešća povodom smrti predsednika Ujedinjenih Arapskih Emirata i vladara Abu Dabija, šeika Kalifa bin Zajeda Al Nahjana, u kojem se kaže:

 

„Duboko me je pogodila vest o smrti Njegovog veličanstva šeika Kalifa bin Zajeda Al Nahjana, iskrenog prijatelja naše zemlje i čoveka kojeg su krasile neke od najvrednijih i najređih vrlina.

 

Smrt čovekova meri se po njegovom životu – po snazi karaktera, moralnim načelima kojih se pridržavao, po mudrosti kojom se rukovodio, kao i po spremnosti da nesebično pomogne i pravično prosudi. Čovek posvećen veri i tradiciji, ali sa izuzetnim sluhom za vrednosti savremenog sveta, šeik Kalifa je svoju zemlju svrstao u jednu od najvećih sila regiona, podigavši je na tron modernih i snažnih država sveta.

 

Njegovo veličanstvo šeik Kalifa je upravo najvišim ljudskim vrednostima posvetio ceo život, vodeći svoj narod sigurnom i mudrom rukom ka sveobuhvatnom napretku i dobrobiti, neumorno radeći i u najtežim vremenima, čime je stekao ogroman ugled i brojne prijatelje i na globalnom nivou.

 

Izražavam najdublje saučešće porodici i sunarodnicima Njegovog veličanstva. Neka budu ponosni i neka slave njegov život.

 

Neka mu Bog podari rajska naselja i obilati blagoslov“, navodi se u saučešću predsednika Vučića.

 

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić uputila je danas  telegram saučešća povodom smrti predsednika Ujedinjenih Arapskih Emirata i vladara Abu Dabija, šeika Kalifa bin Zajeda Al Nahjana.

 

„Veoma me je potresla vest o smrti njegovog veličanstva šeika Kalifa bin Zajeda Al Nahjana. Njegovim odlaskom Srbija je izgubila velikog i iskrenog prijatelja, a njegov narod vladara koji ga je vodio ka napretku i omogućio sigurnu budućnost u jednoj od najsnažnijih zemalja sveta.

 

Ponosni što smo bili deo njegovog života, njegovoj porodici i sunarodnicima izražavam najdublje saučešće u svoje lično ime i u ime Vlade Srbije“, navodi se u saučešću premijekre Brnabić.

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*