Prestižna stipendija za obrazovanje policijskom službeniku iz Niša

Dušan Stanković na listi malog broja postdiplomaca iz Evrope koji će o trošku Velike Britanije nastaviti studije kriminologije na Univerzitetu u Lankasteru.

Dušan Stanković (Foto lična arhiva)

Niš – Zahvaljujući prestižnoj stipendiji „Čivning” (Chevening Scholarship), službenik Policijske uprave MUP-a Srbije u Nišu Dušan Stanković (29) uskoro će se naći među malobrojnim postdiplomcima iz naše zemlje i Evrope koji će nastaviti obrazovanje, ali biti i u prilici da završi doktorske studije u Velikoj Britaniji. Ovaj mladi čovek, uspešan tokom dosadašnjeg školovanja u našoj zemlji, zvanično je primio obaveštenje da će uz dobijenu stipendiju moći da nastavi svoje studije u Engleskoj, na Univerzitetu u Lankasteru.

– Posle iskustva stečenog u struci pružena mi je mogućnost o kojoj sam maštao i sanjao, da pre svega proverim, ali i da unapredim svoja znanja i sposobnosti u sredini gde se obrazuju samo najbolji. Veliko je to priznanje i siguran sam da neću propustiti priliku da steknem nova saznanja i da na najbolji mogući način predstavim svoju zemlju i MUP Srbije, to jest Policijsku upravu u Nišu, u kojoj radim – rekao je za „Politiku” presrećni Dušan Stanković.

Rođen je 1992. godine u Nišu, završio je Policijsku akademiju u Beogradu, a po diplomiranju stažirao je u Centru za bezbednosnu politiku u Beogradu, odakle je došao u Niš, gde radi kao službenik u Policijskoj stanici Crveni krst u sklopu Policijske uprave u Nišu MUP-a Srbije. U međuvremenu, završio je master studije na naškom Pravnom fakultetu i objavio nekoliko naučnih studija iz oblasti kriminologije. Dobitnik je i prve nagrade na Međunarodnom takmičenju za najbolji naučni rad napisan od strane mladih kriminologa iz jugoistočne i centralne Evrope, a ambiciozan i pun inicijative, krajem proleća ove godine pokrenuo je naučnopopularni blog „Kriminološke teme”.

– Dobio sam stipendiju za postdiplomske studije kriminologije i metoda društvenih istraživanja u školskoj 2021/2022. godini. Čvrsto verujem u sebe i svoje mogućnosti i nadam se da će naredna godina provedena u Engleskoj biti veliki iskorak u mom životu i mojoj radnoj karijeri. Ne krijem da ću tokom obrazovanja i školovanja u Ujedinjenom Kraljevstvu nastaviti da se zalažem za principe koje zastupam i u sadašnjem radu – principe unapređenja bezbednosti kroz naučno zasnovano postupanje policijskih organa u redovnom radu – rekao nam je Dušan Stanković.

Zanimljivo je da je prijavljivanje za master i doktorske studije u Velikoj Britaniji čak godinu dana unapred. Nakon zatvaranja konkursa kandidati se obaveštavaju da li su primljeni ili ne. Ko je primljen dobija državnu stipendiju Velike Britanije koja obuhvata troškove boravka, školarinu, mesečni džeparac, putne troškove dolaska iz države stalnog boravka do grada u Engleskoj i univerziteta na kojem će nastaviti studije i povratka u matičnu zemlju, ali i novac za vizu i sve troškove za usavršavanja znanja engleskog jezika i pohađanja „Čivning” događaja i vannastavnih aktivnosti u sklopu boravka na prostorima Ujedinjenog Kraljevstva.

Stipendija „Čivning” najpoznatija je u svetu, među najboljima za studije u inostranstvu, i uvek za nju vlada veliko interesovanje kandidata iz Evrope i sveta, a konkurencija je najjača. Zna se i zašto – uz nju se na britanskim univerzitetima i na postdiplomskim studijama školuju potencijalni i budući lideri koji se puni znanja vraćaju na rad u sredinama iz kojih su došli. Osnovni uslov su učešće na konkursu su uspešno završene studije na fakultetima i najmanje dva godine radnog iskustva nakon diplomiranja.

 

 

 

 

 

izvor> POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*