Preživeli iz makedonskog autobusa spasli se kroz prozor

Uzrok požara koji je izbio nakon udesa, prema mišljenju stručnjaka, mogao bi da bude to što je u vozilu prevožen zapaljiv materijal

(Foto Beta/AP)

SOFIJA – Sedmoro preživelih u nesreći autobusa, u kojoj je poginulo najmanje 46 osoba, iskočilo je kroz prozor i tako se spaslo nakon što se vozilo zapalilo na putu u Bugarskoj.

Sedmoro ljudi, četiri muškarca i tri žene, svi s opekotinama, uspelo je da iskoči iz zapaljenog vozila i tako preživi nesreću na autoputu jugozapadno od bugarske prestonice Sofije.

Razmere nesreće izazvale su šok i tugu u Bugarskoj i Severnoj Makedoniji, gde je proglašena trodnevna nacionalna žalost, a makedonski premijer Zoran Zaev opisao je nesreću kao „užasavajuću”.

„Posetio sam povređene u bolnici u Bugarskoj. Srce mi se slomilo kada sam čuo plač oca koji je izgubio dete”, rekao je Zaev za Bi-Bi-Si.

Premijer je saopštio da je razgovarao sa jednim od preživelih, koji mu je rekao da su putnici spavali kada ih je probudio zvuk eksplozije.

„Uspeli su da razbiju jedan od prozora i spasili nekoliko ljudi. Nažalost, ostali nisu uspeli”, rekao je Zaev novinarima, preneo je Tanjug.

Uzrok požara koji je izbio nakon udesa, prema mišljenju stručnjaka, mogao bi da bude to što je u vozilu prevožen zapaljiv materijal.

„Sumnjamo da je u autobusu prevozio lako zapaljiv materijal, što je najverovatnije izazvalo požar”, rekla je Dijana Rusinova iz Evropskog centra za transportnu politiku, preneo je Tanjug.

Ona je navela i da je bankina blokirala zadnja vrata, tako da putnici nisu mogli da pobegnu tim putem, prenosi portal Novinite.

Rusinova je rekla da je u saradnji sa drugim nevladinim organizacijama identifikovano mnogo ozbiljnih problema na putu na kojem je došlo do tragedije, ali je dodala da je verovatno da je uzrok nesreće greška vozača.

„Moguće je da je vozač bio zbunjen kada je izlazio iz automatskog ograničavanja brzine i tek u poslednjem trenutku shvatio da ulazi u krivinu, a zatim udario u ostrvo koje razdvaja trake autoputa i okrenuo volan u suprotnom pravcu”, objasnila je Rusinova.

Nesreća se dogodila kad je autobus makedonske agencije „Besa trans”, koji je bio krcat uglavnom makedonskim turistima, udario u 3 ujutro u bankinu na autoputu Sofija-Blagojevgrad i zapalio se. Autobus se vraćao iz Istanbula u Severnu Makedoniju, a među poginulima je dvanaestoro dece.

Ministar saobraćaja Severne Makedonije Blagoje Bočvarski rekao je juče da je ministarstvo na čijem je čelu pokrenulo postupak za oduzimanje dozvole prevozniku „Besa trans”.

Kako je navedeno na konferenciji za novinare ministarstva, prema informacijama koje su do sada dobijene ovaj prevoznik imao je dozvolu za međunarodni prevoz, ali ne i za konkretno vozilo.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*