Prihvaćen predloženi finansijski sporazum o prekograničnoj saradnji

Vlada Crne Gore prihvatila predlog je finansijskog sporazuma sa Vladom Srbije i Evropskom komisijom za program prekogranične saradnje Srbije i Crne Gore (2015-2017) u okviru Instrumenta pretpristupne podrške.

Potpisivanjem ovog sporazuma biće omogućena realizacija aktivnosti čiji je cilj poboljšanje socio-ekonomske situacije u programskim područjima, severnom i centralnom regionu Crne Gore i jugozapadu Srbije, jačanjem saradnje i zajedničkih inicijativa u prioritetnim sektorima, prenosi „Blic“.

 Reč je o sektorima zapošljavanje, mobilnost radne snage, te socijalne i kulturne inkluzije sa obe strane granice, zaštita životne sredine i promocija turizma, kulturne i prirodne baštine od obostranog interesa za građane Srbije i Crne Gore, saopšteno je iz crnogorske Vlade.

„Ukupni procenjeni troškovi alokacije za 2016. godinu za ovaj program iznose 1.411.764 evra, dok je maksimalni doprinos EU ovom akcionom programu određen na 1.200.000 evra. Od država korisnica IPA dva ne zahtevaju se nikakvi finansijski doprinosi“, navodi se u saopštenju.

Vlada je danas donela Strategiju za smanjenje rizika od katastrofa koja predstavlja osnovni dokument čiji je cilj da ukaže na najbitnije segmente smanjenja tih rizika na lokalnom i nacionalnom nivou.

Ključni segment je prevencija novih rizika i smanjenje postojećih, sprovođenjem integrisanih sveobuhvatnih ekonomskih, socijalnih, zdravstvenih, obrazovnih, ekoloških i drugih mera.

Usvojen je i dinamički plan aktivnosti za sprovođenje Strategije za period od 2018. do 2023. godine.

U raspravi je istaknuto da će Crna Gora biti prva zemlja zapadnog Balkana koja će imati jednim dokumentom obuhvaćene sve oblasti koje se odnose na smanjenje rizika od prirodnih i drugih katastrofa.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*