Prijave za prekvalifikacije do 5. novembra

Kancelarija za IT i e-Upravu pozvala je obrazovne institucije, nevladine organizacije, institute, klastere i preduzeća da se prijave za izvođenje obuka u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i ostalim gradovima za prekvalifikovanje 900 građana u IT sektoru. Poziv za građane biće otvoren do 5. novembra.
Konkurs koji Kancelarija organizuje i sprovodi kroz program Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji (UNDP), biće otvoren do 20. novembra 2017. godine, a detalji konkursa dostupni su na veb stranici. Program, koji je dao odlične rezultate, pokrenut je na predlog Ministarskog saveta za informacione tehnologije i inovaciono preduzetništvo, kojim predsedava predsednica Vlade RS Ana Brnabić.
Program su do sada prošli polaznici različitih starosnih kategorija i obrazovnih profila – od ekonomista i pravnika, do ljudi zaposlenih u ugostiteljskim delatnostima. Intenzivna obuka pobudila je veliku zainteresovanost, pa je tako prisustvo na predavanjima premašilo 90 odsto. Zahvaljujući neverovatnoj posvećenosti svih učesnika u projektu, nekoliko polaznika je već uspelo da pronađe posao u IT sektoru dok je najveći broj dobio stručne prakse koje će im pomoći da steknu i praktično radno iskustvo – preneo je Mihajlo Jovanović, direktor Kancelarija za IT i e-Upravu.
Do kraja godine u Beogradu će biti obezbeđena obuka za maksimalno 550 polaznika, u Novom Sadu do 200, Nišu do 100, i u ostalim gradovima za maksimalno 300 polaznika. Kada je reč o sadržaju kurseva, maksimalno 400 mesta biće opredeljeno za Java programski jezik, do 400 mesta za Java Script,  do 300 za PHP, i maksimalno po 200  mesta za .Net i C, dok će za kurseve na kojima će se učiti neka druga tehnologija biti opredeljeno do 300 mesta.
Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu poziva građane da se, najkasnije do 5. novembra prijave za učešće u drugoj fazi programa prekvalifikacija, a pravna lica da učestvuju u raspisanom konkursu.
Program prekvalifikacija za IT sektor kreiran je na osnovu istraživanja koje je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave pokrenulo zajedno sa Infostudom u januaru, a čiji rezultati su pokazali da 118 IT kompanija planira da u narednih godinu dana zaposli čak 961 junior programera.
Izvor: soinfo.org

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*