Prijem za studente Pravnog fakulteta

Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, prof. dr Zoran Milošević, priredio je svečani prijem za studente Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, koji su osvojili treće mesto na prestižnom takmičenju iz međunarodne investicione arbitraže u Frankfurtu.

„Biti treći među 47 timova iz više od 30 zemalja je veliki uspeh našeg Pravnog fakulteta i Univerziteta u Novom Sadu. Vrlo je važno da promovišemo i društveno-humanističke vrednosti visokog obrazovanja, posebno kada se u jednoj simulaciji arbitraže ostvaruje važna kopča sa privrednim razvojem“ – rekao je Milošević i dodao da simulacija ne predstavlja samo deo takmičenja, već i deo realnog života i uspostavljanja čvrstih temelja pravne i demokratske države.

Takmičenje koje je održano u Frankfurtu u periodu od 12. do 16. marta 2018, je jedno od najstarijih i pet najprestižnijih takmičenja u oblasti simulacije suđenja na svetu, na kome su studenti zastupali tužioca i tuženog u fiktivnom arbitražnom sporu, inspirisanom stvarnim istorijskim događajima.

Dekan Pravnog fakulteta, prof. dr Ljubomir Stajić, podsetio je da su studenti ovog fakulteta i ranijih godina osvajali nagrade na prestižnim takmičenjima.

„Na Međunarodnom takmičenju u Hagu 2016. među 60 univerziteta, naši studenti su osvojili prvo mesto. Tradicija se nastavlja, a ja sam veoma zahvalan Pokrajinskoj vladi i pokrajinskom sekretarijatu za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost na podršci koju su nam pružili“ – istakao je dekan Stajić.

Tim Pravnog fakulteta činili su studenti osnovnih studija: Igor Bauranov, Milena Rašković, Jovana Rubežić i student master studija, Bojana Spajić.

Šest meseci intenzivnih priprema u oblasti međunarodnog investicionog prava i međunarodne arbitraže, vodili su nastavnici Katedre za međunarodno pravo Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, prof. dr Maja Stanivuković, prof. dr Sanja Đajić, doc. dr Petar Đundić i saradnik u nastavi Bojana Ristić, a advokatskim veštinama ih je obučavao novosadski advokat Boško Kaćanski. Takmičarima je u istraživanju svesrdno pomagala i studentkinja treće godine, Angelina Ilić.

Tim Pravnog fakulteta obezbedio je treće mesto pobedom u četvrtini finala nad prošlogodišnjim osvajačem takmičenja –Univerzitetom za menadžment iz Singapura. Prolazak u finale obezbedio je Nacionalni univerzitet Singapura, koji je ovogodišnji pobednik takmičenja.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*