Princ Endrju izgubio sve kraljevske i vojne privilegije

Srednji sin britanske kraljice vojvoda od Jorka princ Endrju izgubio je sve kraljevske i vojne privilegije. Te odluke zvanično su doneli Elizabeta Druga i britanska armija samo dan pošto je američki sud odbio da odbaci tužbu Amerikanke Virdžinije Žifre da ju je pedofil Džefri Epstin tri puta primorao na seksualne odnose sa princom kada je imala 17 godina. Princ Endrju sada ne može da spreči da bude pozvan da svedoči u građanskoj parnici.

Jasan znak da je pandemija na izmaku je veliko prolećno čišćenje britanske politike i monarhije već u januaru. Odluku o odsecanju srednjeg sina iz Firme, kako Britanci vole da zovu kraljevsku porodicu, donela je sama Elizabeta Druga. Analitičari kažu – dve godine prekasno.

„Ovde nije reč samo o porodici, već o prastaroj instituciji čija je budućnost u rukama prinčeva Vilijama i Čarlsa“, kaže istoričarka Peni Džunor.

Britanski tabloidi tvrde da iza svega stoji gnevni princ Vilijam, koji je baku sat i po ubeđivao koliko su za krunu pogubni postupci njegovog najstarijeg strica. Podršku sinu davao je telefonom iz Škotske gde trenutno živi prestolonaslednik Čarls.

Kraljevska Firma javno ćuti. Nezvanično saznajemo da je princ u šoku. Ruke je od ovog heroja Foklandskog rata oprala i vojska oduzevši mu sva odlikovanja i činove.

„Mislim da je za aktivne vojnike izuzetno neprijatno da odaju počast ili nazdravljaju bilo kome na uvaženom položaju, a čiji standardi nisu na nivou visokih standarda naših oružanih snaga u 21. veku. Jasno je da je princ Endrju u toj situaciji“, navodi Rupert Viloh, pukovnik britanske vojske u penziji.

Pred princom Endrjuom je sada svedočenje u građanskoj parnici. Advokat Virdžinije Žifre, koja je dobrostojeća posle novčane nagodbe sa Džefrijem Epstinom, ističe da je novac ne zanima.

„On zna šta je uradio i može da posvedoči“, ističe Virdžinija Žifre.

„Ne mislim da će ona biti zadovoljna novčanim obeštećenjem. Ona želi više od toga. Zato će on morati da stane pred neki sud i odgovori na veoma ozbiljna pitanja“, smatra Dejvid Peri iz Aberirona u Velsu.

Sa time se slaže i stanovnica Vindzora Džun Dejton koja kaže da princ mora da bude tretiran kao i bilo ko u takvoj situaciji.

Parničenje i skandal prete da dovedu princa Endrjua do bankrota iako je već prodao dvadeset miliona vrednu kuću u švajcarskim Alpima. Majka je omiljenom sinu popustila samo u jednom. Za razliku od princa Harija, kraljica je omiljenom sinu napravila jedan ustupak.

Bez obzira da li bio u ritama ili u bogatstvu, njegovo obezbeđenje će do kraja života plaćati monarhija i britanski poreski obveznici.

 

 

 

 

IZVOR:RTS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*