Pripadnici KBS-a dele maske u srpskim sredinama na KiM, u Gračanici i Partešu sa oklopnim vozilom

U više srpskih sredina na Kosovu i Metohiji postavljeni su štandovi takozvanih Kosovskih bezbednosnih snaga sa navodnom namerom da se prolaznicima dele epidemiološke maske, saopštila je Kancelarija za KiM.

Pripadnici KBS-a došli su Gračanicu oklopnim vozilom „hamvi“, a dopisniku RTS-a je rečeno da su podelili oko hiljadu maski.

Srpska lista: Podmukla provokacija bez presedana

Povodom događaja i Gračanici i Partešu, oglasila se se Srpska lista koja je u saopštenju istakla da u ime srpskog naroda najoštrije osuđuje provokaciju pripadnika Kosovskih bezbednosnih snaga koji su pod izgovorom borbe protiv koronavirusa oklopnim vozilima uznemiravali narod južno od reke Ibar.

Kako se ocenjuje, to je podmukla provokacija bez presedana. „Jasno je razumemo, ali isto tako javno, jasno i glasno osuđujemo“.

„Ukoliko su kosovske institucije iskrene u nameri da Srbima olakšaju borbu protiv kovida onda su morali da omoguće sprovođenje procesa vakcinacije u našim zdravstvenim ustanovama, a ne da zabranjuju dopremanje vakcina, i prete hapšenjima naših lekara u jeku pandemije“, ističe se u saopštenju.

„Naglašavamo da Srbima na Kosovu i Metohiji ne fale zaštitne maske, lekovi, kiseonik, jer su naše ustanove odlično snabdevene zahvaljujući podršci Kancelarije za KiM i Ministarstva zdravlja, tako da je ovo klasična provokacija, na koju naš narod nije naseo“, zaključuje Srpska lista.

U saopšenju Kancelarije koje potpisuje direktor Petar Petković, naglšava se da su takvi slučajevi pored Gračanice zabeleženi u i Partešu, a da je prisustvo oklopnih vozila i pripadnika KBS-a unelo uznemirenost među srpsko stanovništvo na prostoru KiM.

„Svima je dobro poznat pravi motiv i cilj osnivanja takozvane ‘vojske Kosova’, tako da nema sumnje da je reč o opasnoj provokaciji koja se vrši pod izgovorom sprovođenja ‘epidemioloških mera prevencije’ zbog kovida 19“, ocenjuje Petković u svom saopštenju.

Prema rečima Petkovića, oni koji su u jeku pandemije privodili srpske lekare, a vakcine iz centralne Srbije želeli da zaplene, ne mogu se sakriti iza bilo kakvih zaštitnih maski.

„Ne postoji ni jedan jedini razlog da pripadnici takozvane vojske samozvanog Kosova borave u srpskim sredinama, a još manje da sprovode mere zaštite od kovida kada je epidemiološka situacija u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji pod apsolutnom kontrolom od trenutka izbijanja epidemije i za to je isključivo zaslužna država Srbija“, dodaje Petković.

Kako naglašava, u srpskim sredinama na KiM registrovan je sporadičan broj slučajeva zaražavanja, a država Srbija, preko Kancelarije za KiM i Ministarstva zdravlja je svojim građanima obezbedila sve neophodne količine zaštitnih maski, sredstava za dezinfekciju, neophodnih lekova i svih drugih medicinskih potrepština za borbu protiv virusa kovid 19.

U toku je, navodi, davanje i treće, takozvane buster doze vakcine protiv kovida.

Ukazuje da su to sve su očigledni pokazatelji da prisustvo takozvanih Kosovskih bezbednosnih snaga nema veze sa prevencijom od kovida, već isključivo služi kao vid zastrašivanja i pritisaka na srpsko stanovništvo, posebno pred održavanje lokalnih izbora na KiM.

„Zato, neka oni s oklopnim vozilima idu u albanske sredine i tamo dele zaštitne maske, s obzirom na činjenicu da se prema zvaničnim podacima nalaze u vrhu po stopi zaražavanja u svetu i progresivnom širenju epidemije, jer u srpskim sredinama nemaju šta da traže“, zaključuje se u saopštenju direktora Kancelarije za KiM.

 

IZVOR:RTS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*