Pripadnici Specijalne brigade na vežbi „Slovensko bratstvo 2018“

Na poligonu „Rajevski“ u Novorosijsku pripadnici Vojske Srbije i oružanih snaga Ruske Federacije i Belorusije realizuju zajedničku vežbu „Slovensko bratstvo 2018“.

Pedeset pripadnika naše Specijalne brigade, 300 beloruskih i 600 ruskih vojnika, od 19. juna do prekjuče,uvežbavali su različite segmente vežbe radi priprema za konačnu realizaciju vežbe koja se realizuje od 26. do 28. juna na poligonu u Novorosijsku.

Postrojavanjem jedinica iz Rusije, Belorusije i Srbije na poligonu „Rajevski“ u toku jučerašnjeg dana, realizovana je ceremonija otvaranja vežbe „Slovensko bratstvo 2018“, koja je otpočela predajom raporta general—potpukovniku Aleksandru Vjaznikovu, zameniku komandanta Vazdušno desantnih snaga Ruske Federacije za mirovne operacije i snaga za brzo reagovanje.

Scenariom vežbe planirano je izvođenje protivterorističke akcije u naseljenom mestu, uz izvršenje specijalnog desanta, i pružanje pomoći civilnom stanovništvu. Na vežbi učestvuju padobranske, protivterorističke, diverzantske jedinice uz pomoć avijacije i drugih vidova i rodova vojske. Tokom vežbe, padobranski sastavi triju armija rešavaju zadatke koji su približni realnim borbenim situacijama i uvežbavaju metode i postupke u taktici protivterorističke borbe.

Vežbi u Rusiji prisustvuje i delegacija Vojske Srbije koju predvodi zamenik komandanta Kopnene vojske general-major Želimir Glišović, a u kojoj su i brigadni general Zoran Veličković i potpukovnik Ivan Stojanić.

Saradnja između Oružanih snaga Ruske Federacije i Vojske Srbije je započeta izvođenjem vežbe „Srem 2014“, koja je realizovana na poligonu „Nikinci“. U 2015. godine, vežba je organizovana na teritoriji Ruske Federacije pod nazivom „Slovensko bratstvo 2015“ i na njoj su pored oružanih snaga Ruske Federacije i Vojske Srbije prvi put učestvovali i pripadnici oružanih snaga Republike Belorusije. Pretprošle godine, trilateralna vežba „Slovensko bratstvo 2016“ je izvedena na našoj teritoriji, dok je prošle godine domaćin vežbe bila Belorusija.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*