Pripreme za izbore u Crnoj Gori 30. avgusta, nepravilnosti u nadležnosti MUP

EPA-EFE/DJORDJE SAVIC
PODGORICA –

Redovni parlamentarni izbori u Crnoj Gori raspisani su za 30. avgust, a predsednik Državne izborne komisije (DIK) Aleksa Ivanović izjavio je da su u toku ozbiljne pripreme da na taj dan budu preduzete sve mere zaštite od korona virusa da bi se sačuvalo zdravlje svih učesnika izbornog procesa i građana, kao i da sve bude transparentno.

Podgorički Dan piše da Ivanović nije želeo da komentariše neregularnosti u biračkom spisku, a posebno, kako se navodi, nelogično visok broj birača u odnosu na broj stanovnika u Crnoj Gori.

EPA-EFE/DJORDJE SAVIC

On kaže da DiK po zakonu ima uvid u birački spisak, ali da, što se nepravilnosti tiče, to je nadležnost Ministarstva unutrašnjoh poslova.

„Ko god bude imao neku sumnju u birački spisak za koju je nadležna DIK, nek prijavi i odmah će biti proverena. Na osnovu ovlašćenja propisanih zakonom, službenici DIK-a koji imaju licence pristupaju biračkom spisku takozvanim terminom jedan na jedan“, kazao je Ivanović, preneo je portal RTCG.

Birački spisak čine podaci koji su povučeni iz registara koji postoje kod nadležnog ministarstva i tim pristupkom se uvek može videti stanje u biračkom spisku toga dana, dodao je on.

„Od prvog dana insistiram na transparentnosti svega što se radi u DIK-u, i tako će biti i ubuduće, a sve u cilju povećanja poverenja građana”, rekao je Ivanović i dodao da se sve informacije objavljuju na internet portalu DIK.

„Stojim iza toga da transparentnost mora biti potpuno uočljiva i jasna“, kazao je Ivanović.

Istakao je i da DIK preduzima sve radnje iz izbornog procesa u skladu sa zakonom.

Rekao je da će vršiti provera svih potpisa birača za podršku izbornoj listi, što znači poštovanje zakonskih ovlašćenja.

„I te promene i sve što ćemo raditi doprineće izbegavanju zloupotreba koje su se dešavale. Ranije su postojale sumnje da se jedno lice potpisuje za više ljudi, vidi se isti rukopis. Sad će se svaki potpis proveravati. Nek se pribavljaju potpisi, ali se mora odagnati sumnja da su to baš ti potpisnici“, rekao je, između ostalog, Ivanović.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*