Priznanje „Stefan Prvovenčani” uručeno Stefanu Milenkoviću

Tradicionalno priznanje Raških duhovnih svečanosti „Stefan Prvovenčani”, Stefan Milenković primio je od predsednika opštine Raška Ignjata Rakitića, posle koncerta koji je održao na glavnom gradskom trgu. Prema obrazloženju odbora ove manifestacije, Stefan Milenković je najpoznatiji srpski violinista. Rođen je u Beogradu 1977. godine. Karijeru je započeo veoma mlad, nastupajući sa svojim prvim orkestrom kada je imao pet godina. Sa sedam godina osvojio je prvu nagradu na međunarodnom violinskom takmičenju Jaroslav Kozian. Postao je poznat širom sveta, kada je sa svojih deset godina bio pozvan da nastupi pred bivšim predsednikom SAD Ronaldom Reganom, u Beloj kući, na božićnom šou programu. Posle ovog nastupa, usledio je poziv bivšeg lidera SSSR-a, Miahila Gorbačova. Nastupao je dva puta i pred papom Jovanom Pavlom Drugi.

Sa samo šesnaest godina, Stefan Milenković je nastupio na svom 1.000 koncertu u Meksičkom gradu Montereju. Od te godine postao je ili pobednik ili finalista na violinskom takmičenju u Indijanopolisu (SAD), takmičenju Kraljice Elizabete (Belgija), violinskom takmičenju u Hanoveru (Nemačka), takmičenju Tibor Varga (Švajcarska), takmičenju Rudolfo Lipicer (Italija), takmičenju Paganini (Italija), itd. Stefan Milenković je diplomirao na Univerzitetu umetnosti kao najmlađi diplomac. Studiranje nastavlja na Džulijardu u Njujorku, gde je od 2003. i predavao.

Njegovi međunarodni nastupi uključuju saradnju sa Berlinskim simfonijskim orkestrom, Helsinškom filharmonijom, Beogradskom filharmonijom, orkestrom Radio Francuske, orkestrom Boljšoj teatra, Nacionalnim orkestrom Belgije, Kamernim orkestrom „Orfeus”, Kamernim orkestrom „Aspen”, Simfonijskim orkestrom Indijanopolisa, Simfonijskim orkestrom države Sao Paolo u Brazilu, kao i Simfonijskim orkestrima Melburna i Kvinslenda u Australiji. Sarađivao je, između ostalih, sa renomiranim dirigentima, kao što su Loren Mazel, Danijel Oren, Vladimir Fedosejev, Lu Jia, Lior Sambadal i En Sao. Stefan Milenković je snimio i brojna izdanja za domaće i međunarodne muzičke kuće.

Za umetnika 20. veka proglašen je 2002. godine u Beogradu.

Stefan Milenković je snimio brojna izadanja za domaće i međunarodne muzičke kuće.

Pored izuzetne muzičke i pedagoške karijere, Stefan Milenković je duboko posvećen i humanitarnom radu. Proglašen je najhumanijom osobom 2003. godine, kao i brend ličnošću 2010. godine, a 2021. godine nagrađen je i ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena.

Trenutno je umetnički direktor nove sale u Novom Sadu i profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*