Problemi sa strujom i prevozom zbog snega u Srbiji

Izvor: Tanjug/Nenad Mihajlović

Putari čiste saobraćajnice po prioritetima i navode da su svi glavni pravci prohodni. Da se saobraćaj u Srbiji odvija otežano i usporeno iako je smanjen intenzitet padavina, saopštio je jutros Auto moto savez Srbije (AMSS). Pavle Pavlović iz Beograd-puta rekao je za da su sve ulice prvog prioriteta u Beogradu očišćene, a da se krenulo sa čišćenjem ulica drugog prioriteta. Iz Sekretarijata za javni prevoz za N1 kažu da ima problema u saobraćanju 13 linija gradskog prevoza u Beogradu. Putevi Srbije objavili su deonice na kojima ima snega. Vlažan i težak sneg bez struje ostavio više hiljada potrošača. U Obrenovcu neće biti nastave.

 

Problemi na gradskim linijama u Beogradu, vanredno u Ivanjici

Meteorološkinja N1 Milica Tadić kaže da sneg po Srbiji dalje pada ali da je dobra vest da je vrhunac snežne epizode iza nas. Slab sneg padaće još danas, a od sutra će biti uglavnom suvo.

U mnogim mestima palo je više desetina centimetara snežnog pokrivača a dodatne poteškoće izazivao je jak vetar, koji je doneo ciklon poreklom iz Đenovskog zaliva.

Najviše snega palo je na planinama, ali i u Beogradu gde je jutros do šest sati napaodalo 27 cm snega.

Zimska služba „Beograd puta“ saopštila je da se nalazi u četvrtom stepenu pripravnosti i od juče je na terenu.

Načelnik Operativnog kontrolnog centra za javni prevoz u Sekretarijatu za javni prevoz Miloš Damnjanović izjavio je za N1 da javni prevoz u Beogradu saobraća redovno osim na 13 gradskih linija gde je izmenjen ili zbog snežnih padavina ili drveća koje je palo na kolovoz. Damnjanović navodi da je sneg težak, pa se drveće nadvijalo nad saobraćajnice i došlo je do pucanja devreća i blokiranja saobraćaja.

Pavle Pavlović, dežurni inženjer, rekao je za RTS da su sve ulice prvog priorieta u Beogradu očišćene, a da se krenulo sa čišćenjem ulica drugog prioriteta. Prema njegovim rečima, ekipe „Beograd puta“ očistile su 1.900 kilometara puta na teritoriji Beograda i nastavljaju sa radom.

Podsećamo, padavine su u nedelju uzrokovale mnogobrojne probleme, pre svega u saobraćaju, ali i na elektromreži.

Putarske ekipe nisu uspevale da uklone sneg sa ulica, pa je u pojedinim delovima Beograda saobraćaj bio na ivici kolapsa, iako je nedelja.

U pojedinim delovima Beograda pod težinom snega padale su grane, ali je bilo i slučajeva da se oborilo celo drvo, i to uglavnom na u neposrednoj blizini parkiranih automobila. Zelenilo je saopštilo da je bilo više od sto prijava polomljenih grana ili stabala.

Putari ipak navode da su uspeli da obezbede da svi državni putevi i auto-putevi prvog i drugog reda, svi prilazi graničnim prelazima i put ka aerodromu budu prohodni. To je saopštio i resorni ministar Tomislav Momirović.

AMSS navodi da pored snežnih padavina pojačan vetar stvara i snežne nanose koji smanjuju vidljivost i dodatno otežavaju saobraćaj.

Upozorava se na opreznu vožnju zbog nepovoljnih uslova pre svega na putevima u planinskim predelima.

Vanredno u Ivanjici, problemi sa strujom u centralnoj i zapadnoj Srbiji

Istovremeno, stiže vest da je na teritoriji Ivanjice proglašena vanredna situacija.

Sneg je stvorio probleme i u snabdevanju električnom energijom u planinskim predelima centralne i zapadne Srbije.

Pokidani dalekovodi, polomljene bandere, ostavili su bez struje više hiljada potrošača. Zbog niskih temperatura moguća je i poledica, zato se preporučuje oprez vozačima.

Na području Čačka, svi dalekovodi su popravljeni, tako da je rešen problem sa strujom na području Ovčara, Kablara, Ježevice, Donje i Gornje Trepče.

Prema podacima čačanske elktrodistribucije, još ima kvarova na niskonaponskoj mreži.

Teško je još u ivanjičkoj opštini. Struje jedino ima u varošici Ivanjica. Ekipe su na terenu, ali su vremenski uslovi teški – mokar i težak sneg.

Putevi Srbije objavili su deonice na kojima ima snega:

I B-21, Javor – Sjenica, kolovoz je vlažan, snega ima do 5 cm
I B-29, Aljinovići – Sjenica – Novi Pazar, kolovoz je vlažan, snega ima do 5 cm
I B-20, Glušci (posle granice APV (Noćaj) prva raskrsnica levo) – Bogatić – dr.granica sa BiH (granični prelaz Badovinci-Pavlovića most), kolovoz je vlažan, snega ima do 5 cm
I B-21, Šabac – Koceljeva – Valjevo – Podbukovi, kolovoz je vlažan, snega ima do 5 cm
I B-26, Ušće – Šabac – Loznica – dr.granica sa BiH (granični prelaz Mali Zvornik-most Trbušnica), kolovoz je vlažan, snega ima do 5 cm
I B-28, Mali Zvornik – Ljubovija – mesto Okletac, kolovoz je vlažan, snega ima do 5 cm
II A-150, Mionica – Divci, kolovoz je vlažan, snega ima do 5 cm
II A-175, Mionica – Brežđe – Divčibare – Kaona, kolovoz je vlažan, snega ima od 5 do 10 cm
I B-12, Begeč – Novi Sad (semaforska raskrsnica za rafineriju), kolovoz je vlažan, snega ima do 5 cm
I B -21, Novi Sad (raskrsnica ulica Temerinska i Partizanska) – Petrovaradin (do raskrsnice sa putem za Bukovac), kolovoz je vlažan, snega ima do 5 cm
II A-100, Novi Sad (od kružne raskrsnice za Rodić) – Petrovaradin (do kapije za ulaz u Navip), kolovoz je vlažan, snega ima do 5 cm
I B-40, Vladičin Han – Surdulica – dr. granica sa Bugarskom (granični prelaz Strezimirovci), kolovoz je vlažan, snega ima do 5 cm
II A-231, Vlasinsko Jezero – granica SRB/BUG (Ribarci), kolovoz je vlažan, snega ima do 5 cm
I B-28, Okletac – Rogačica – Kostojevići – Dub – Dubci – Užice, kolovoz je vlažan, snega ima do 5 cm
I B-28, Kneževići – Kremna – dr.granica sa BiH (granični prelaz Kotroman), kolovoz je vlažan, snega ima do 5 cm
I B-29, državna granica sa CG (granični prelaz Jabuka) – Prijepolje, kolovoz je vlažan, snega ima do 5 cm
I B-29, Nova Varoš – Aljinovići, kolovoz je vlažan, snega ima do 5 cm
II A-200, Prijepolje – Manastir Mileševa, kolovoz je vlažan, snega ima do 5 cm
II A-210, Jošanička Banja – Kopaonik, kolovoz je vlažan, snega ima do 5 cm
I B-21, Divljaka – Ivanjica – Javor, kolovoz je vlažan, snega ima do 5 cm
I B-30, Ivanjica – Buk, kolovoz je vlažan, snega ima do 5 cm
I B-31, Sočanica – Zvečan – Rudnica – Kosovska Mitrovica (Dudin Krš), kolovoz je vlažan, snega ima do 5 cm
I B-32, Brana Gazivode – Zubin Potok – Zupče – Ugljare – Kosovska Mitrovica (Zvečan) , kolovoz je vlažan, snega ima do 5 cm
II A-100, Privremena deonica od raskrsnice prema punktu Bačkaput-a do raskrsnice ulica Kisačka i Partizanska, kolovoz je vlažan, snega ima do 5 cm
II A-111, Rumenka – Novi Sad (do raskrsnice ulica Rumenačka i Kornelija Stankovića), kolovoz je vlažan, snega ima do 5 cm
I A-2, petlja Ljig – petlja Takovo, kolovoz je vlažan, snega ima do 5 cm
I B-27, dr. granica sa BiH (granični prelaz Trbušnica-Šepak) – Loznica – Osečina – Valjevo – Slovac, kolovoz je vlažan, snega ima od 5 do 10 cm
I B-21, Podbukovi – Kosjerić – Požega – Arilje – Divljaka, kolovoz je vlažan, snega ima od 5 do 10 cm
I B-23, Uzići – Užice – Čajetina – Nova Varoš – Prijepolje – dr.granica sa CG (granični prelaz Gostun), kolovoz je vlažan, snega ima do 5 cm

Preporučuje se oprezna vožnja

Na ostalim putnim pravcima I prioriteta/A kategorije održavanja kolovozi su vlažni u nižim predelima, snega ima mestimično u raskvašenom stanju do 5 cm na teritoriji Beograda, Ivanjice, Kolubare, Kosova, Novog Pazara, Novog Sada, Požege, Užica, Valjeva, Vranja. Preporučuje se oprezna vožnja.

Na državnim putevima II prioriteta/B kategorije održavanja kolovozi su vlažni u nižim predelima, snega ima mestimično u raskvašenom stanju do 5 cm na teritoriji Beograda, Čačka, Ivanjice, Kolubare, Kosova, Kruševca, Mačve, Novog Pazara, Novog Sada, Požege, Užica, Valjeva, Vranja, Zaječara. Preporučuje se oprezna vožnja.

Na ostalim putnim pravcima III prioriteta/C kategorije održavanja kolovozi su vlažni u nižim predelima, snega ima mestimično u raskvašenom stanju do 5 cm na teritoriji Beograda, Čačka, Ivanjice, Kolubare, Kosova, Kragujevca, Kruševca, Mačve, Niša, Novog Pazara, Požarevca, Požege, Užica, Vranja, Zaječara. Preporučuje se oprezna vožnja.

 

 

 

IZVOR:N1

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*