Proglašeno stanje katastrofe u Kentakiju

VAŠINGTON –

Američki predsednik Džo Bajden proglasio je stanje velike katastrofe u Kentakiju nakon što je niz smrtonosnih tornada pogodio tu američku saveznu državu u petak, otvarajući tako put za dodatnu federalnu pomoć, saopštila je Bela kuća.

U okviru donete deklaracije, federalna pomoć biće obezbeđena pogođenim pojedincima u okruzima Koldvel, Fulton, Grejvs, Hopkins, Maršal, Mulenberg, Tejlor i Voren, navodi se u saopštenju, a prenosi agencija Rojters.

tornado, sad

Izvor: Tanjug (Robert Cohen/St. Louis Post-Dispatch via AP)

Pomoć će uključivati grantove za privremeni smeštaj i popravke kuća, kredite za pokrivanje neosiguranih gubitaka imovine i druge programe koji će pomoći pojedincima i vlasnicima preduzeća da se oporave od posledica katastrofe.

Guverner Kentakija Endi Bešir je zvanično zatražio donošenje deklaracije u nedelju, nakon što je više tornada uništilo gradić Mejfild i fabriku sveća.

Bajden je primio zahtev i odobrio ga u nedelju uveče, rekao je zvaničnik administracije.

Guverner je poručio da je reč o najrazornijim tornadima u istoriji ove države, budući da su čak i najčvršće strukture od čelika i cigle bile zgnječene.

Poplave zbog promene klime „gutaće“ 3 miliona radnih dana

Američka preduzeća će 2022. godine izgubiti više od 3,0 miliona dana poslovanja zbog poplava i suočiće se sa pogoršanjem ekonomskih posledica u narednim decenijama, jer klimatske promene podstiču sve ekstremnije vremenske prilike, upozorili su danas istraživači.

Očekivana šteta u narednoj godini, zasnovana na procenjenim trendovima, predstavlja godišnji gubitak od skoro 50 milijardi dolara za lokalne ekonomije u gradovima od Majamija do Pitsburga, prema istraživanju Frst Strit Foundacije, neprofitne organizacije koja se bavi mapiranjem klimatskih rizika.

U novoj studiji, istraživači su dali sveobuhvatan pogled na očekivani rizik od poplava za preduzeća i lokalne ekonomije u Sjedinjenim Državama, pretnju koja se često potcenjuje jer se fokus obično stavlja na poplavljene domove i materijalne gubitke domaćinstava, prenosi Tomson Rojters Fondacija.

„Ovo je sasvim druga dimenzija rizika od poplava. Reč je o komercijalnim aktivnostima, o ekonomskoj aktivnosti koja podupire čitavu zajednicu“, kaže Džeremi Porter, šef istraživanja i razvoja u Fondaciji Frst Strit.

Ukupno, lokalna preduzeća u SAD mogla bi da izgube zbog poplava 3,1 milion radnih dana u 2022, a procenjuje se da će ta cifra dostići 4,0 miliona do 2052. godine kako pretnje od poplava budu rasle, navodi se u studiji.

Istraživači su otkrili da je otprilike 730.000 maloprodajnih, poslovnih i stambenih objekata sa više stambenih jedinica danas u opasnosti od projektovane štete od poplava u Sjedinjenim Državama.

Područja visokog rizika uključuju i metropole Majami i Njujork, priobalna mesta u kojima se mogu očekivati povećane pretnje, ali i gradove u unutrašnjosti poput Pitsburga, koji leži na ušću tri reke.

Prema Porteru, Nešvil u Tenesiju i Sinsinati i Kolumbus u Ohaju su drugi gradovi umerene veličine u unutrašnjosti koji su takođe izloženi znatnom riziku od poplava usled izlivanja obližnjih reka i ekstremnih padavina.

„Obično se razmišlja o gradovima na obalama mora i okena, ali je veoma važno da ne zanemarujemo reke i potoke“, rekao je Stiven Rotštajn iz Ceresa, neprofitne organizacije sa sedištem u SAD koja radi na preoblikovanju ekonomskih sistema radi rešavanja klimatskih i drugih rizika.

U studiji se kao primer navodi Bej Siti u Teksasu, oko 80 milja jugozapadno od Hjustona, gde se procenjuje da će se broj objekata koji će biti oštećeni u poplavama tokom 30 godina povećati za 5,8 procenata.

Ali, i taj mali procentualni porast broja oštećenih objekata dovešće do rasta procenjene ekonomske štete za više od 900 posto u navedenom periodu, prema rezultatima ovog istraživanja.

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*