Program u Galeriji Matice srpske

NOVI SAD –

Od četvrtka u Galeriji Matice srpske biće realizovan raznovrstan program. U četvrtak, 9. jula od 21.00 sat u okviru manifestacije Leto na Trgu galerija u zajedničkom vrtu GMS i SZPB biće održan kviz „Koliko smo „kulturni“?“ sa Nikolom Kostićem Li Menom, koji će pripremiti specijalna pitanja iz oblasti likovne umetnosti, književnosti, istorije, pozorišta i filma kako bi publika proverila svoje znanje iz oblasti kulture. U petak, 10. jula, u 19.00 sati u okviru pratećeg programa Inspirisani Italijom, biće održano predavanje Italija i srpski književnici, Milice Milošević, studentkinje komparativne književnosti. U subotu, 11. jula, od 10.00 do 18.00 sati roditelji sa decom mogu uživati u avanturiDva grada koje Dunav spaja – Budim + Pešta isaznati kako je mladi Sava Tekelija otkrivao Peštu i ostavio za sobom velelepno zdanje koje i dan danas nosi njegovo ime, kao i kako je izgledao ovaj grad na Dunavu i život u njemu pre više od 200 godina.

Predavanje: Muzeji Napulja – pogled iznutra

9. jul 2020. godine u 21.00 sat

Vrt GMS i SZPB, Trg galerija 1-2

Galerija Matice srpske, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog i Galerija likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića svakog leta novosadskoj publici nude besplatne kulturno-umetničke programe na otvorenom. Naši sugrađani mogu u večernjim satima da učestvuju u atraktivnim sadržajima koji prikazuju raznovrsnost svetske i nacionalne kulturne baštine i značaj njihovog očuvanja. Svakog četvrtka od 2. jula do 27. avgusta 2020. godine, u 21.00 sat, moći će da uživaju u opuštajućoj atmosferi zahvaljujući putopisnim pričama, kvizu o umetnosti, koncertima, filmskim projekcijama i predavanjima.

Ovog četvrtka, 9. jula u 21.00 sat u okviru programa Leto na Trgu galerija posetioce očekuje kviz Koliko smo „kulturni“? sa poznatim kviz-masterom iz Novog Sada, Nikolom Kostićem Li Menom, koji će pripremiti specijalna pitanja iz likovne umetnosti, književnosti, istorije, pozorišta i filma kako bi publika proverila svoje znanje iz ovih oblasti. U društvu svoje četvoročlane ekipe imaćete priliku da se igrate, uživate, saznate nešto novo, ali i da osvojite lepe „muzejske nagrade“. Ekipu od četiri člana potrebno je prijaviti na telefon 021 4 899 013 do srede, 8. jula.

Ovogodišnja manifestacija realizuje se u okviru platforme „Tvrđava mira” – četvrte programske platforme projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” i „Kaleidoskop kulture” koje imaju zadatak da afirmišu Novi Sad kao simbol mira, zajedništva i tolerancije. Realizaciju manifestacije Leto na Trgu galerija 2020. omogućili su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i Uprava za kulturu grada Novog Sada.

Prateći program izložbe Inpirisani Italijom

Galerija Matice srpske, Trg galerija 1, Novi Sad
10. jul 2020. godine u 19.00 sati

Izložba Inspirisani Italijom otvorena je još početkom marta. Usled nemogućnosti da tokom protekla tri meseca realizujemo prateći program izložbe, odlučili smo da ne uskratimo našim posetiocima da se više upoznaju sa izložbom, njenim konceptom i umetnošću inspirisanom Italijom. Zato će tokom letnjih meseci biti realizovana predavanja i stručna tumačenja u redovnom Galerijskom terminu za prateće programe ‒ petkom u 19.00 sati.

U petak, 10. jula u 19.00 sati održaće se predavanje „Italija i srpski književnici“ Milice Milošević, studentkinje komparativne književnosti. Italija je istoriji književnosti dala mnoga značajna imena poput Dantea, Petrarke, Bokača i Torkvata Tasa, koje su srpski književnici rado čitali. Mnogi su se posvetili prevođenju italijanske književnosti, prigrlili su je i često podražavali uzore negujući pesničke oblike poput soneta, oktave i tercine. Lepota Italije privlačila je srpske književnike, putovali su i zapisivali svoja zapažanja i divljenja, te danas čitamo redove putopisa Ljubomira Nenadovića i Miloša Crnjanskog, a italijanska umetnost, arhitektura i rimska mitologija inspirisali su pesnike poput Laze Kostića i Vojislava Ilića za stihove kojima se i danas uvek rado vraćamo.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*