Projekat „EU4Agri“ nova prilika za prerađivački sektor

​Predstavnici Gradske uprave Grada Bijeljina održali su danas sastanak sa prerađivačima poljoprivrednih proizvoda sa područja Semberije, kako bi im predstavili projekat „EU4Agri“, putem kojeg će Evropska unija u naredne četiri godine omogućiti sufinansiranje investicija u poljoprivredi u iznosu do 65 odsto.
Prvi javni poziv u okviru ovog projekta podrazumijeva plasiranje tri miliona konvertibilnih maraka bespovratnih sredstava, a sastanku je prisustvovalo devet prerađivača iz Semberije koji će moći da apliciraju za maksimalno 450.000 KM.
– Poziv je otvoren do 30. septembra i zbog kratkog roka smo željeli da im pojasnimo detalje, kažemo da mogu da očekuju našu pomoć u nekim tehničkim stvarima, kao i da ih uputimo na službenika u Agrarnom fondu zaduženog za podršku pri apliciranju za sredstva EU – istakao je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.
Načelnik Odjeljenja za poljoprivredu Grada Bijeljina Stevan Trivković naveo je da su sredstva projekta „EU4Agri“, koji će trajati do 2024. godine, namijenjena za sektore prerade voća, povrća, mlijeka, mesa i ribe.
– Evropska unija raspisala je ovaj poziv, između ostalog, zbog loše situacije u kojoj su se našli poljoprivredni proizvođači i prerađivači u vrijeme pandemije virusa korona. Smatram da veliki broj ljudi u Semberiji može iskoristiti ovu šansu, a gradsko Odjeljenje za poljoprivredu, Agrarni fond i Gradska uprava pružiće im svaku vrstu pomoći kada je riječ o apliciranju. Ovaj javni poziv namijenjen je prerađivačima, a naredni će biti raspisan za primarnu poljoprivrednu proizvodnju – dodao je Trivković.
Direktor Agrarnog fonda Bijeljina Zlatan Lazarević podsjeća da je osnovni cilj ove institucije da podstakne razvoj poljoprivredne proizvodnje, zbog čega aktivno učestvuje u promociji projekata EU.
– Nema boljeg podsticaja za proizvodnju od toga da su i sami prerađivači osposobljeni da otkupe domaće proizvode i plasiraju ih dalje na strana tržišta – rekao je Lazarević.
Jedan od učesnika današnjeg sastanka je Mladen Lazić iz Bijeljine, koji se osim proizvodnjom na 30 hektara zemljišta, bavi i preradom povrća i voća.
– Trenutno nam je potrebna mašina koja se naziva „paster tunel“ i koja košta 100.000 evra. Razmotrićemo mogućnost kupovine uz subvenciju EU, jer bi to bila velika pomoć za naš budžet koji je znatno umanjen zbog aktuelne pandemije – zaključio je Lazić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*