Projekat „Pegaz“, dron razvijen u saradnji sa Kinom u naoružanju Vojske Srbije do kraja godine

Prvi primerci domaće bespilotne letelice „pegaz“, koji su usavršeni sa Kinezima, biće uvedeni u naoružanje do kraja ove godine. Oznake Vojske Srbije u prvom krugu, prema planovima, trebalo bi da ponesu tri daljinski vođene rakete zajedno sa jednom zemaljskom stanicom. Besposadne platforme deo su plana razvoja naše odbrane.

Posle prijema prvih letelica, počeće serijska proizvodnja dronova prema potrebama naših oružanih snaga.

Završetak projekta „Pegaz“, višegodišnjeg poduhvata domaćih inženjera, teško bi bio moguć bez pomoći Kine. Istim ugovorom kojim je Srbija kupila kineske dronove CH-92 dogovorena je i tehnološka pomoć u završetku srpskog „pegaza“.

„Letelica je samo deo kompleta uz letelicu ide i zemaljska stanica. To je znači zemaljska stanica, nalaze se udaljeni terminali i sistem za sletanje“, rekao je Dragan Stevanović sa Vojno-tehnčkog instituta.

Naši dronovi isprva će biti naoružani kineskim raketama, a kasnije domaćim naoružanjem.

Prvi primerak novog drona završen je u Kini, a napravljeni su i prvi letovi. Po dolasku nulte letelice u Srbiju, počeće serijska proizvodnja i prijem u naoružanje.

U ovoj fazi je cilj 12 letelica do kraja godine.

„Set u razvoju je set za upravljanje i set opto-elektronski paket koji se nalazi ispod drona“, napominje Stevanović.

Po okončanju razvoja, „pegaz“ će biti veoma sličan dronu CH-92, opremljen gotovo identičnom uređajima, s tim što će zbog manjih dimenzija moći da nosi nešto manji komplet naoružanja.

 

 

 

IZVOR:RTS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*