Projekat „Vremenska linija kulture Srbije i Srba van matice“ predstavljen u Republici Srpskoj

TANJUG
BANJA LUKA –

U Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske u Banjaluci, danas je predstavljen projekat „Vremenska linija kulture Republike Srbije i Srba van matice“, čiji je cilj da domaćim i stranim korisnicima na internetu predstavi kontinuitet, širinu i domete srpske kulture i kulture Srbije, kao i da podstakne njihovo dalje proučavanje i dijalog o njima.

Pokrenuta na inicijativu Ministarstva kulture i informisanja Srbije i u realizaciji Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka iz Beograda, „Vremenska linija“ predstavlja najvažnije ličnosti, događaje i objekte kulture Srbije i srpskog naroda.

TANJUG

Projekat je trajnog i interaktivnog karaktera i podrazumeva stalno obogaćivanje sadržaja, uz mogućnost da svi zainteresovani šalju svoje predloge i sugestije.

Na promociji su učestvovali dr Vuk Vukićević, direktor Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka iz Beograda i Dušan Paučković, saradnik na projektu „Vremenske linije“, dok se u ime domaćina publici obratila direktorka Narodne i univerzitetske biblioteke Ljilja Petrović Zečić.

Od Vinče preko „Slaveno-serbskog magazina“, do Kusturice, rokenrola i strip junaka Dikana – sedam hiljada godina srpske kulture na jednoj vremenskoj liniji. „Vremenska linija“ obuhvata biografiju srpskog nobelovca Ive Andrica, glumački put Milene Dravic, a može se viđeti i kako su određene godine izgledali Bemus, Bitef ili Fest, naveli su iz Narodne i univerzitetske biblioteke RS.

U okviru posete održan je sastanak predstavnika beogradskog Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka i Narodne i univerzitetske bibliteke RS, na kom je razgovarano o saradnji ove dve ustanove.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*