Projekcija filma “Sveto mesto”

Noć veštica u PROSTORU obeležićemo projekcijom jednog od najboljih srpskih horora „Sveto mesto“ iz 1990. godine. Projekcija će biti održana 31. oktobra od 19.30 časova u kreativnom centru PROSTOR, Beogradska 11, Petrovaradin.

 

Film „Sveto mesto“ smatra se draguljem srpskog horor filma, a zapravo je priča o čudnoj ljubavi između mladog bogoslova i ćerke moćnog feudalca. Nakon devojčicine tajanstvene smrti, bogoslov je pozvan da prema njenoj želji, u seoskoj crkvi tri noći čita molitve.

 

Strašne priče o pokojnici, o njenoj grešnoj vezi sa ocem i njenim orgijama ne mogu da ugase ljubav mladog bogoslova. Namučena grešnom vezom sa ocem, ispunjena mržnjom, ona mrtva ne prestaje da se osvećuje muškom rodu. Njena žrtva postaće i nedužni, zaljubljeni bogoslov.

 

Autor filma „Sveto mesto“ Đorđe Kadijević potpisuje i drugi horor „Leptirica“ koji je u srpskoj javnosti sinonim za horor domaće produkcije. Kadijević je srpski reditelj, scenarista, istoričar umetnosti i likovni kritičar. Za TV seriju „Vuk Karadžić“ dobio je Grand pri Evrope na festivalu u Rimu.

 

Projekcija filma je besplatna, a program je realizovan u okviru projekta „Pokreni promenu, budi promena“ u saradnji sa OPENS 2019 – Omladinska prestonica Evrope Novi Sad.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*