Promene u Austriji: Na auto-putu gas do 140!

Ministar saobraćaja Austrije Norbert Hofer planira da uvede brojne novine koje treba da olakšaju život vozačima. Tako njegova reforma Zakona o saobraćaju predviđa povećanje dozvoljene brzine na auto-putevima na 140 kilometara na sat. Ova novina bi, kako je najavljeno, uskoro trebalo da bude testirana kako bi se videlo da li će ova promena rezultate.Prema želji ministra Norberta Hofera, ova mera bi trebalo da se sprovede u Gornjoj Austriji, na auto-putu Vestautoban (A1), između mesta Alhaming i Satleta. Ta deonica ima po tri trake u oba pravca, a uz to postoji i uređaj preko kojeg će moći da se reguliše dozvoljena brzina, što bi, smatraju saobraćajni stručnjaci, doprinelo regulisanju situacije na auto-putu i smanjenju gužvi.

Trenutno eksperti u Ministarstvu saobraćaja rade na detaljima izmene zakona o saobraćaju. U Ministarstvu postoji jedinstvo u nameri da se ta najava sprovede u delo i pored mnogobrojnih kritika.

Naime, eksperti za zaštitu životne sredine tvrde da će podizanje limita, odnosno dozvola da se na auto-putu vozi do 140 kilometara na sat, povećati i zagađanje od izduvnih gasova. Takođe, veoma brzo Ministarstvo saobraćaja planira da otvori zaustavnu traku za saobraćaj na autoputu Ostautoban A4 između Beča i aerodroma Švehat. Ukoliko se ta mera pokaže uspešnom, odnosno saobraćaj bude tekao brže i bez problema, biće primenjena i na drugim putevima, kao što je A7 kod Linca.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*