Pronađena najstarija grobnica na svetu, iskopana 200.000 godina pre nove ere

Screenshot

Paleontolozi u Južnoafričkoj Republici saopštili su danas da su pronašli najstariju poznatu grobnicu u svetu, koja sadrži ostatke dalekog čovekovog rođaka sa malim mozgom, za kojeg se smatralo da nije bio sposoban za složeno ponašanje.

Istraživači koje je predvodio paleoantropolog Li Berger saopštili su da su otkrili nekoliko primeraka homo naledija, hominida iz kamenog doba koji se penjao po drveću.

Ostaci su bili zakopani na oko 30 metara pod zemljom u pećinskom sistemu unutar Kolevke čovečanstva, lokacije u blizini Johanesburga koja je pod zaštitom UNESCO.

„Ovo su najdrevniji ukopi koji su do sada zabilježeni u vezi sa homininima, stariji su za najmanje 100.000 godina od dokaza o ukopavanju homo sapiensa“, napisali su naučnici u seriji radova koji tek treba da prođu recenziju i budu objavljeni u žurnalu „eLajf“.

Nalazi dovode u pitanje trenutno razumevanje ljudske evolucije, jer se smatra da je razvoj većeg mozga omogućio izvođenje složenih, „smislenih“ aktivnosti kao što je sahranjivanje mrtvih, preneo je AFP.

Do sada najstarije otkrivene grobnice pronađene su na Bliskom istoku i u Africi i sadržale su ostatke homo sapiensa, a bile su stare oko 100.000 godina.

Grobnica koju je Berger pronašao u Južnoafričkoj Republici datira iz perioda od najmanje 200.000 godina pre nove ere.

 

 

 

 

IZVOR:N1

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*