Pronađene stotine otisaka stopala dinosaurusa u Poljskoj

epa09438800 General view of the skeleton of a fossilized Triceratops dinosaur, in Paris, France, 31 August 2021. The skeleton of a Triceratops, an over 66 million years old dinosaur, knicknamed 'Big John', will be auctioned at the Drouot Auction House on 21 October 2021 and is estimated to fetch a total of 1.5 million euros. EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON
VARŠAVA –

Stotine otisaka stopala dinosaurusa, toliko dobro očuvanih da se može videti čak i otisak kože prekriven krljuštima, pronađene su u Poljskoj, te daju uvid u složeni ekološki sistem koji je postojao pre oko 200 miliona godina, saopštili su geolozi.

Fosilizovani tragovi i kosti pronađeni su u otvorenom rudniku gline u Borkovicama, 130 kilometara južno od Varšave.Poljski geološki istraživački institut naveo je da je to otkriće dragoceno, prenosiRojters.

fosil, dinosaurusa

Izvor: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

„U tragovima koje su ostavili dinosaurusi možete pročitati njihovo ponašanje i navike…imamo tragove dinosaurusa koji trče, plivaju, odmaraju se ili stoje“, izjavio je geolog Gžegož Nidzvedski.

Kakvi su tragovi

Najveći otisak stopala koji je pronađen dug je 40 centimetara, a naučnici veruju da pripada dinosaurusu mesožderu. Otisak kože, u mnogim slučajevima, može se videti do detalja.

Naučnici su pronašli nekoliko stotina tragova dinosaurusa, što uključuje najmanje sedam vrsta. Smatraju da će pronaći još tragova drevnih životinja.

Otkrili su, takođe, delove kostiju životinja i riba.

 

 

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*