Prosečan račun za struju raste oko 180 dinara

Foto: Dnevnik.rs

– Električna energija će od 1. decembra za domaćinstva poskupeti 3,9 odsto – najavio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Foto: Dnevnik.rs

On je rekao da je Agencija za energetiku dala saglasnost za poskupljenje struje, i precizirao da će struja biti skuplja na računima od decembra, koji pristižu u januaru. Uz to, ministar je rekao i da struja za industriju neće poskupeti.

Kako je iz AERS-a saopšteno, prosečna cena električne energije za kupce koji imaju pravo na garantovano snabdevanje po regulisanim cenama – domaćinstva i mali kupci, utvrđena na osnovu maksimalno odobrenog prihoda će, bez poreza i taksi, od 1. decembra biti 7,3 dinara po kilovat-času. Sadašnja prosečna cena kilovata, bez poreza i taksi, nešto je niža od sedam dinara, a to bi trebalo da znači da će uz poskupljenje prosečan račun za potrošnju oko 500 kilovata, koji će na kućne adrese stići u januaru, mogao biti viši oko 180 dinara.

Antić je rekao da duže od dve godine nije bilo korekcija cena struje.

– Poslednji put je cena električne energije značajnije povećana 2015. godine, 2016. i 2017. korekcija je bila minimalna, 2018. i 2019. godine nije bilo korekcije – rekao je Antić. – Imali smo opravdane zahteve energetskih kompanija, sve veći je ulazak obnovljivih izvora energije, ima troškova prenošenja te energije, ali postoji i značajan rast cena struje na svetskom tržištu.

Poskupljenje struje, naglasio je Antić, daleko je ispod zahteva i troškova energetskih kompanija.

– I s cenom koja će startovati od 1. decembra imaćemo najjeftiniju struju u regionu, Evropi, među istočnoevropskim zemljama. Naime, cena električne energije u Srbiji je 7,2 odsto niža nego u Severnoj Makedoniji, 18,9 odsto od iznosa u Bosni i Hercegovine, 24 odsto nego u Albaniji, 35,8 odsto od Bugarske, 79,97 odsto od Hrvatske, 85 odsto od Rumunije, 125 odsto od Slovenije – rekao je Antić.

Koliko će račun od decembra biti viši zavisi, kao i uvek, od ukupne potrošnje tokom meseca. Naime, ukupan broj potrošenih kilovat-sati raspoređen je u tri zone – zelenu do 350 kilovata, plavu od 351 do 1.600 kiilovata i crvenu – od 1.601 kilovata. U svakoj zoni postoji viša i niža tarifa, a razlika u ceni kilovata je značajna – odnosno, u višoj tarifi kilovat je četiri puta skuplji nego kada se troši u nižoj tarifi.

Uz promenu cene struje koje će uslediti od 1. decembra treba očekivati da će prosečan račun za 500 potrošenih kilovata i isti broj skupih i jeftinih, umesto sadašnjih oko 3.900 dinara, biti iznad 4.000. Međutim, u slučaju da se potroši 150 skupih kilovata i 350 jeftinih, račun bi, umesto sadašnjih oko 3.200 dinara, mogao biti oko 3.350. Potrošnja istog broja kilovata, ali u obrnutoj srazmeri, pokazuje koliko je važno kada se kilovati troše jer je razlika u visini računa značajna i iznosi čak 1.400 dinara. Naime, sada je račun za tu potrošnju oko 4.600 dinara, a uz poskupljenje bi mogao biti nešto niži od 4.800 dinara.

Važno kada se uključuje grejanje

Budući da je grejna sezona u toku, oni koji se greju koristeći električnu energiju treba dobro da povedu računa o tome kad uključuju grejanje. Naime, ukoliko se mesečno potroši 1.700 kilovata, odnosno pređe u crvenu zonu, u kojoj su kilovati najskuplji, i uz potrošnju istog broja skupih i jeftinih kilovata, račun bi, umesto sadašnjih oko 13.500 dinara mogao biti oko 14.000. Ukoliko se potroši, recimo, 1.200 skupih i 500 jeftinih kilovata, što sada košta oko 16.500 dinara, uz poskupljenje će račun biti viši od 17.0000, a uz istu potrošnju, ali različitu srazmeru, mesečni račun bi s oko 10.000 dinara, koliko je sada, dostigao iznos od oko 10.400.

IZVOR:DNEVNIK

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*