Protestanti ispred sedišta OHR u Sarajevu traže sankcije protiv Republike Srpske, poručili Šmitu: „Zaradi platu“

SARAJEVO/PODGORICA –

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit u nekoliko navrata je pozvao danas na razgovor predstavnike građana, koji protestuju ispred sedišta OHR, zbog aktuelne političke situacije i obeležavanja Dana Republike Srpske, ali su oni njegov poziv odbili.

Pošto su građani odbili njegov poziv da uđu u sedište OHR, zahtevajući sankcije za srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, Šmit im se obratio ispred zgrade i poručio da želi mir u BiH.

„Potrebni su razgovori i diskusije u celoj Bosni i Hercegovini. Ovo su teška vremena i tražim vašu podršku za vašu zemlju i za nas“, kazao je Šmit, preneo je sarajevski portal Klix.

kristijan, smit

Izvor: Printscreen Ilustracija

Na ove njegove reči, navodi se, čulo se negodovanje prisutnih koji su mu dobacivali da „zaradi platu“ i pitanjem „zašto ovo dopušta“.

„Znam ovu zemlju i ovaj grad i znam šta se desilo u Srebrenici. Juče nije bio dobar dan ali to je za mene dodatni motiv da nastavim da radim svoj posao. Nikada neću prihvatiti ako neko postavi pitanje integriteta BiH“, dodao je Šmit.

Portal Radio Sarajeva preneo je da se Šmit obratio građanima na nemačkom jeziku i da se većina prevoda njegovog obraćanja nije čula, jer su okupljeni sve vreme uzvikivali „sankcije, sankcije“.

Portal prenosi i da su građani ostali vidno nezadovoljni, nakon što je Šmit završio obraćanje i napustio plato ispred zgrade OHR.

Inače, jedan od organizatora protesta izjavio je ranije da su dobili odgovor OHR da sastanka sa predstavnicima građana neće biti.

On je rekao da su njihovi zahtevi poznati suštinski, a to je da traže poštovanje ustavno-pravnog poretka i sankcionisanje svih onih koji krše zakon u Bosni i Hercegovini, pre svega.“

Protesti Bošnjaka protiv Srba u BiH i Republike Srpske i zahteva za sankcionisanje Dodika najavljeni su u više gradova Evrope i u Kanadi.

Grupa građana u Podgorici traži „zaustavljanje“ Dodika

Grupa Građana okupila se u Podgorici na skupu podrške Bošnjacima, koji danas u više evropskih gradova, Kanadi, Sarajevu i Tuzli protestuju protiv Srba i Republike Srpske i zahtevaju sankcionisanje srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika.

Ova grupa, je protestovala ispred sedišta Delegacije Evropske unije u Podgorici, odakle je poručeno da se, kako su naveli, „dve i po decenije po završetku rata u Bosni i Hercegovini ta zemlja ponovo nalazi pred neposrednom ratnom opasnošću“.

„Ratni cili je ponovo isti: otcepljenje dela Bosne i Hercegovine i njegovo pripajanje Srbiji. Ideologija koju ta zemlja vodi u sukob je ponovo ista: velikosrpski nacionalizam. Samo su realizatori drugi: umesto Karadžića i Mladića, tu je sada nastavljač njihovog zločinačkog projekta, Milorad Dodik. Inspirator operacije je ponovo isti: zvanični Beograd“, rekao je jedan od učesnika protesta podrške, crnogorski književnik, poznat po svojim antisrpskim kolumnama, Andrej Nikolaidis.

On je upitao „čime će naši, zapadni saveznici’ ovoga puta gasiti ratni požar kojem su oni dozvolili da se razbukta“.

Kazao je da podržava BiH u kojoj nosilac suvereniteta neće biti nacije, nego građani.

“ Milorad Dodik mora biti zaustavljen. Ideja o podeli BiH među susedima moraju biti ugušene“, naveo je, između ostalog, Nikolaidis.

Tekst njegovog obraćanja je predat Delegaciji EU u Podgorici, prenela je podgorička Pobjeda.

 

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*