Pruga Beograd–Budimpešta najvažniji projekat Srbije i Kine

Potpredsednica Vlade Republike Srbije Zorana Mihajlović razgovarala je sa ambasadorom Kine u Srbiji Li Mančangom i zamenikom glavnog inženjera kineskih železnica i predsednikom kompanije “Čajna rejlvej internešenel” Jeng Džungminom.

Na sastanku je bilo reči o realizaciji modernizacije pruge Beograd–Budimpešta, što je najvažniji projekat na kome rade Srbija i Kina.

Mihajlović je podsetila na to da je ovaj projekat bio tema nedavnih razgovora predsednika dveju zemalja Si Đinpinga i Aleksandra Vučića, naglasivši da čelično prijateljstvo i odlični bilateralni odnosi Srbije i Kine predstavljaju najčvršći temelj za saradnju na ovom projektu.

Za srpsku železnicu, kako je naglasila, nema važnijeg infrastrukturnog projekta i zajedno ćemo prevazići sve moguće prepreke i učiniti sve da se radovi dodatno ubrzaju.

Ona je predočila da posvećenost i predan rad očekuje kako od srpskih železnica, tako i od konzorcijuma kineskih kompanija koje rade na ovom projektu, naglašavajući da je Ministarstvo na raspolaganju izvođačima 24 časa dnevno za svaku vrstu saradnje i pomoći.

Ambasador Li je iskazao zahvalnost Mihajlović na ličnom angažmanu na ovom projektu, koji uživa punu pažnju predsednika i premijera Srbije i Kine.

Jeng je rekao da je za Kinu ovaj projekat veoma važan, i izvestio prisutne o koracima preduzetim kako bi se radovi na deonici Beograd–Stara Pazova, dugoj 34,5 kilometra i vrednoj 350,1 milion dolara, dodatno ubrzali.

Uveravam vas da ćemo sa lokalnim podizvođačima ispuniti dinamički plan i ispoštovati sve obaveze iz komercijalnog ugovora, između ostalog o učešću nekineskih podizvođača i proizvoda od najmanje 46 odsto, kako bi radovi bili završeni u roku, podvukao je on.

Pomenuta pruga, koja je projektovana za brzine do 200 kilometara na čas, deo je globalne kineske inicijative “Jedan pojas, jedan put”.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*