Prva tranša od 30 miliona evra za reformu javne uprave

Evropska komisija odobrila je isplatu prve tranše sredstava u iznosu od 30,5 miliona evra za reformu javne uprave u Srbiji.

Na sastanku, četvrtom po redu, predočeno je da je Evropska komisija dala odobrenje za isplatu prvog finansijskog zahteva za izvršenje obaveza predviđenim Sektorskim reformskim ugovorom, u iznosu od 30,5 miliona evra.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić istakao je da su te dobre vesti rezultat velikih uloženih napora celokupne Vlade u proteklom periodu u stabilizaciji javnih finansija, reformi javne uprave i ispunjavanju obaveza u procesu evropskih integracija.

On je naveo da je zakonodavni okvir znatno unapređen u proteklih godinu i po dana, posebno u oblasti upravljanja ljudskim resursima, unapređenju kvaliteta usluga koje se pružaju građanima i obezbeđivanju većoj transparentnosti rada i inkluzivnosti javnosti u donošenje politika.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović ukazala je na to da se Vlada proteklih godina borila sa finansijskom krizom i uprkos činjenici da su rezultati u raznim oblastima napravljeni, ipak u upravi nedostaju kapaciteti koji bi se posvetili više evropskim integracijama i povlačenju sredstava koji su dostupni iz EU fondova.

Ministar finansija Siniša Mali ocenio je da je najznačajniji napredak u sprovođenju Programa reforme upravljanja javnim finansijama ostvaren u unapređenju kredibiliteta makroekonomskih prognoza i u daljem sprovođenju višegodišnjeg programskog budžetiranja na svim nivoima vlasti.

Takođe, kako je dodao, napredak je vidljiv i u poboljšanju strateškog i zakonodavnog okvira za sprovođenje finansijske kontrole u javnom sektoru, kao i poboljšanju propisa i procedura za javne nabavke.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici ponovio je važnost reforme javne uprave za pristupanje Srbije Uniji, ali i naglasio da je neophodno da se dalje aktivnosti usmere na reformu javno-službeničkog sistema, baziranog na transparentnosti, profesionalnosti i meritornosti, kao i boljem planiranju politika i makroekonomskoj stabilnosti.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*