Prva vakcina protiv raka u BiH

Prvi pacijent u BiH je zvaničnim putem već dobio vakcinu „cimavaks“ /CIMAvax/, a uskoro će biti dostupna i ostalima, izjavila je doktorka Soraida Akosta-Bruks, jedan od stručnjaka s Kube koji su zaslužni za delotvornu vakcinu za lečenje raka pluća.

Ona je za „Nezavisne novine“ rekla da je „Vama kompani“ registrovana u BiH, da je prvi pacijent već uključen u terapiju vakcinama, koje će sredinom decembra biti dostupne i ostalim pacijentima.
Akosta-Bruks je istakla da je uspešnost ove vakcine veoma velika i da se, pre svega, ogleda u tome što je potpuno sigurna za upotrebu, nema nuspojava i što je omogućila velikom broju obolelih koji su je koristili izlečenje ili produženje života, a što je još važnije, kvalitetnog života.

„Kod raka pluća tri meseca života posle otkrivanja je uspeh, a primenom vakcine imamo ogroman broj pacijenata koji su imali po devet godina kvalitetnog života. To su godine kada ljudi imaju vremena za sebe, za porodicu i posao“, rekla je ova kubanska lekarka.

Ona je navela da je istraživanje na ovoj vakcini počelo još 1995. godine i da su bili uključeni mnogi pacijenti u različitim stanjima, kao i u samim kliničkim istraživanjima, ali i oni koji su se javljali dolazeći na preglede zbog bolesti.

„Mogu reći da smo postigli mnogo toga. Vakcina je danas lek koji je izlečio ili bar produžio život ogromnom broju pacijenata“, naglasila je Akosta-Bruks.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*